Cajtoft om EM-äventyret

16 juni 2017

Fram till den 30 juni är nu fotbolls-Europas blickar riktade mot Polen och U21-EM. I den svenska truppen har vi naturligtvis extra fokus på vårt gröna bidrag, Anton Cajtoft. Här berättar han om vägen fram till Jönköpings Södras A-trupp och landslaget.

 Vi tar det från början. Moderklubb?  Moderklubben är Bankeryds SK.

Började du som målvakt direkt eller testade du även på livet som utespelare? – Jag gjorde några matcher som utespelare, men ganska tidigt var det målvaktsposten som blev huvudfokus. Min pappa var målvakt och när vi lekte i trädgården så blev det naturligt att vara målvakt.

Så då är du uppvuxen i Bankeryd?  Ja, Nyarpsskolan, Attarpsskolan och Furuvik. Det är där alla minnen finns.

När bytte du klubb till Jönköpings Södra?  När jag var 14 år kom jag till J-Södras akademi. Jag hade varit inbjuden som sommarproffs året innan det och tränade med dem under den hösten innan det blev Jönköpings Södra fullt ut.

Vilket år var det här? – 2008.  Då hade klubben spelat i Superettan sedan 2006. Jag kände att jag ville satsa på fotbollen och miljön i Jönköpings Södra kändes som bästa alternativet för mig.

Så då blev det pendling från Bankeryd till Jordbrovallen?  Ja, med buss det första året och från det att jag fyllde 15 år blev det moppe vilket var en stor frihet. Efter det började jag på fotbollslinjen på Sandagymnasiet och där blev det även mycket träning med lagkamrater från Jönköpings Södra.

När spelade du första landskampen?  Jag har inga pojklandskamper utan var bara med på några förberedande läger. Första landskampen kom i ungdomslandslaget.

Hur många landskamper står du på idag?  Hhhmmm……Tio tror jag. (Rätt svar: Nio enligt landslagsdatabasen. En U19 och åtta U21).

Hur länge har du varit en del av Jönköpings Södra seniortrupp?  2012 blev första året.  Då gjorde jag någon enstaka match på bänken. 2013 fick jag starta borta mot GAIS i sista matchen. Säsongen efter det spelade jag 27 matcher.

Och nu är det U21-EM i Polen? – Ja. Den förberedande samlingen hade vi i Helsingborg med genrep mot Danmark och sen var det samling i Polen 12 juni.

Du hade ett 2016 som bestod i rehab efter knäskada. Hade du hela tiden EM-slutspelet som en målsättning under den tiden?  Ja, både att få göra comeback på Stadsparksvallen och att få sjunga nationalsången med landslaget var målen. Det var naturliga målbilder för mig under rehabtiden och jag är jätteglad att det nu blivit så. Men jag ser det faktiskt inte bara som ett rehabår, utan mer som ett styrkeår.

Din främsta egenskap som målvakt?  Jag vill ge så mycket information som möjligt till mina medspelare vid djupledsbollar och inläggssituationer. Så spelförståelse och att vara en del av spelet över hela planen.

Egen förväntan på EM-slutspelet? – Jag är glad att jag är uttagen till truppen och gör min grej och gör det yttersta för laget.

Ett stort lyckat till Anton, från hela Jönköpings Södra!  Tack!

 

Läs mer

Startelvan

A-lag | 23 maj

Dagens startelva

Jönköpings Södras startelva i dagens möte mot Degerfors IF. 13 Carljohan Eriksson 3 Tom Siwe 4 Max Watson …