Fredric Fendrich om sin fotbollskarriär

11 augusti 2017

Grattis till utmärkelsen Grön Legend.
– Tack.

Var och när startade karriären?
– Min moderklubb är IF Hallby. Jag var 11 år när jag kom till Jönköpings Södra i december 1999 och blev en del av 88-laget. De första träningarna var i Per Brahegymnasiet gympahall.

Finns det flera spelare från det 88-laget i dagens a-lagstrupp ?
–Nej, inte idag. Däremot har bl a David Blomqvist, Jesper Rittheim och Andreas Johansson varit med i a-lagssammanhang under åren.

Så sedan 11-års ålder har du varit grönvit och tagit dig igenom alla pojk- och junioråren?
–Ja, 88-laget var ganska framgångsrikt med många serie- och cupvinster. Så det blev totalt fem år innan jag flyttade upp i a-truppen som 16-åring under sommaren 2004. Jag minns att Olle Nordin ringde till pappa och undrade om det var ok att jag erbjöds ett a-lagskontrakt. Jag var iväg och spelade med Smålandslaget när frågan kom men det var ju inget svårt att svara ja.

Du nämner Smålandslaget. Blev det även landskamper under pojk- och junioråren?
–Det blev två pojklandskamper. Mot Skottland och Danmark.

Så första a-lagskontraket är som 16-åring?
– Jag skev ett kontrakt över 2,5 år och där Olle blev min första seniortränare. Olle hade varit i klubben sedan 2003 och jag hade hunnit göra några träningar innan frågan om kontrakt kom.

Vilken serie spelade Jönköpings Södra i då?
–Då spelade vi i det som var division 2. Superettan fanns men under den var det fyra olika division 2-serie och vi spelade i den som hette Östa Götaland.

Hur många år blev det i division 2 innan avancemanget till Superettan?
–Det blev bara 1,5 år med ganska många inhopp men även flera matcher från start. Jag minns bl a derbyt mot Huskvarna FF på Vapenvallen 2005. Seger med 4-2 och ett mål av mig. Det är ett bra minne från mitt första hela år som senior och det är även det året vi vinner serien och kvalmatcherna mot Bunkeflo. Så 2006 blir första året i Superettan.

Och därefter tio år i Superettan?
–Det stämmer. Vid två tillfällen får vi kvala för att hålla oss kvar och det var 2008 och 2010 och många av de här åren är vi s.k. ”lindansargäng”. 2014 har vi en tuff vår med många raka förluster och Huskvarna FF gick som tåget i början. Vi möts dock i ett derby på Stadsparksvallen under sommaren där vi vinner med 1-0 med André Calisir som målskytt. Här vänder det för oss och vi slutar fyra i tabellen i det som var Jimmy Thelins första år som tränare.

Vilka tränare är det du har hunnit ”avverka” under de här åren?
–Olle Nordin var med t o m 2007, sen kom Thomas Ek 2008. Olle var tillbaka 2009 och sen kom Andreas Jankevics följt av Hasse Lindbom tillsammans med Lasse Eriksson och sen kom Mats Gren t o m våren 2014. Därefter har det varit Jimmy Thelin.

Svaret på vilket år som är mest minnesvärt är kanske självklart?
–Visst är det allsvenska avancemanget 2015 det mest minnesvärda året under den här tiden. Även fjolåret med bl a hemmapremiären mot Malmö FF och seger med 3-2 var en häftig upplevelse.

Vilket har varit det jobbigaste motståndarlaget att möta under alla de här åren?
– Ooh, svårt att bara nämna ett men ska jag göra det få det bli Ljungskile. Långa spelare, högt gräs och svårspelat.

Om du ska nämna en spelare som varit svår och jobbig att möta. Vem blir det?
– Ganska många men det är klart att Markus Rosenberg i Malmö FF är en väldigt svår motståndare att möta. Jag kan även nämna Aleksandar Kitic i Ljungskile. Vi har haft några riktiga duster genom åren.

Bästa medspelaren genom åren?
–Då säger jag Viktor Rönneklev och Robert Gojani.

14 år i Jönköpings Södras a-trupp. Är du bland de äldsta i laget?
–Oh nej. Vi har Tommy Thelin. Han är överlägset äldst. Sen har vi Daryl Smylie och Tom Siwe så jag är inte ens på pallplats.

Fredric, stort tack så här långt och lycka till i din fortsatta karriär i Jönköpings Södra.

 

Läs mer