Motståndarkollen AIK

12 oktober 2017

På söndag är det dags för allsvensk fotbollsmatch igen efter ett matchuppehåll på två veckor p g a landskamperna mot Luxemburg och Nederländerna. För match i den 27:e omgången reser vårt a-lag till Solna för att möta AIK på Friends Arena.

Det blir det fjärde mötet mellan de två lagen sedan vår egen återkomst till allsvenskan 2016. Båda mötena under fjolåret slutade mållösa där det första spelades på Friends Arena och där matchen på Stadsparksvallen var den säsongens sista match. Årets hemmamatch mot AIK spelades i omgång 4 där vi stod som segrare med 2-1. AIK gjorde ett tidigt ledningsmål redan i den första matchminuten men där Stefan Karlsson kvitterade i den femte. Till den andra halvleken byttes Jesper Svensson in vilket visade sig vara ett lyckat byte då han avgjorde matchen med ett distinkt distansskott i matchminut 68.

Inför den 27:e omgången placerar sig AIK på en 3:e plats, en poäng bakom Djurgården och tio poäng bakom serieledande Malmö FF. Platserna 2 och 3 i allsvenskan innebär europakval 2018 och närmst på 4:e plats jagar IFK Norrköping som har fyra poäng upp till AIK. De gulsvarta visade på god form innan landskampsuppehållet då Häcken besegrades med 6-1 på Bravida Arena och IF Elfsborg fick åka hem till Borås med en 5-2 förlust efter drabbningen på Friends Arena.

Noterbart är att av AIK:s 13 vinster i år har 8 kommit till på bortaplan och 5 hemma på Friends Arena. Gällande förluststatistiken så summeras den till 5 under året varav 3 hemma och 2 borta.

AIK bildades 1891 och under åren har klubben:

  • vunnit SM-guld 11 gånger.
  • 8 titlar i Svenska Cupen.
  • haft många goda målskyttar men senast en spelare från AIK vann den allsvenska skytteligan var 1954/55 då Kurt Hamrin gjorde 22 mål.
  • sitt publikrekord på Friends Arena från oktober 2015 då mötet mot IFK Göteborg lockade 43 713 åskådare.
  • sitt bästa publiksnitt någonsin från säsongen 1949/50  där bl a mötet mot Jönköpings Södra lockade över 30 000 åskådare till Råsunda Fotbollsstadion.

 

Matchstart på söndag är kl 15.00 och ni köper biljett här AIK-Jönköpings Södra 15 oktober

 

Läs mer

Matchreferat_webb

A-lag | 23 september

Förlust i Falkenberg

Efter en mållös första halvlek gör Falkenberg två mål i den andra och slutresultatet skrivs 2-0 i matchen mel…

Startelvan

A-lag | 23 september

Dagens startelva!

Följande startelva är uttagen till dagens match mot Falkenbergs FF: 1 Frank Pettersson 4 Max Watson 5 Fredri…