MOTSTÅNDARKOLLEN BK HÄCKEN

13 juli 2017

Nu på måndag den 17 juli gästas vi av BK Häcken på Stadsparksvallen.
En klubb som bildades den 2 augusti 1940 och som egentligen skulle heta BK Kick. Det namnet visade sig vara upptaget och istället döpte man klubben efter den häck som fanns där dom första träningarna ägde rum. De gulsvarta tröjorna var inget eget val utan var de enda som den lokala sportaffären hade att erbjuda.

Första gången man kvalade till allsvenskan var 1981 då IF Elfsborg stod för motståndet. Inför 19 205 åskådare på Nya Ullevi förlorades matchen med 0-1 och i returmötet på Ryavallen i Borås slutade matchen 1-1 och IF Elfsborg fick behålla sin allsvenska status.

Året därpå ledde till nytt allsvenskt kval mot IFK Norrköping. Efter en 2-0 seger hemma på Rambergsvallen och via 1-1 på Parken i Norrköping kunde BK Häcken skriva in sig i de allsvenska historieböckerna.

2015 premiärspelade BK Häcken på sin nya hemmaborg Bravida Arena och det gjorde man mot  Helsingborgs IF vilka besegrades med 3-2. Den 5 maj 2016 vann BK Häcken sin första titel då man besegrade Malmö FF i finalen i Svenska Cupen.

Peter Gerhardsson tränade BK Häckens A-lag under åtta allsvenska säsonger åren 2009-2016 och inför det här året anslöt Mikael Stahre till klubben som ny tränare. Mikael kom då närmast från en tränarroll i Kina och dessförinnan har vi sett Mikael både i AIK och IFK Göteborg.

BK Häcken är även kända för att arrangera Gothia Cup. Världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Cupen arrangerades första gången 1975 och varje år deltar runt 1 700 lag från 80 nationer och de spelar 4 500 matcher på 110 planer.

Nu på måndag den 17 juli, samtidigt som Jönköpings Södra och BK Häcken möts på Stadsparksvallen, så äger invigningen rum för årets upplaga av Gothia Cup på Ullevi i Göteborg.

 

Läs mer

Startelvan

A-lag | 23 maj

Dagens startelva

Jönköpings Södras startelva i dagens möte mot Degerfors IF. 13 Carljohan Eriksson 3 Tom Siwe 4 Max Watson …