Sami Belay reflekterar över sina första månader som akademichef

16 april 2019

Vår nya akademichef Sami Belay har varit på plats i snart tre månader. Vi tog ett snack med Sami om hans första tid i föreningen och hur han ser på sitt framtida arbete.

 För dom som kanske inte riktigt har koll på vad en akademichef gör, kan du beskriva lite hur ditt arbete i föreningen ser ut?

– Arbetet just nu handlar mycket om att få till en tydlig struktur i klubbens akademiverksamhet, allt ifrån att gå igenom policys och värdegrundsfrågor till att försöka minimera våra kostnader där det går. Det viktigaste med mitt jobb handlar om att ge de förutsättningar som krävs för att ledarna i akademin och i ungdomslagen ska kunna maximera ungdomarnas prestation och utveckling. För det är ju det som det handlar om i slutändan, att vi ska kunna få fram duktiga fotbollsspelare upp till vår seniorverksamhet.

Du har varit i föreningen i snart tre månader, hur har den första tiden varit tycker du?

– Den har varit väldigt bra. Första tiden handlade mycket om att träffa så många spelare och ledare som möjligt och besöka deras träningar. Sen tycker jag att jag har kommit in bra i gruppen med medarbetarna på sportkontoret, det är ett mycket bra gäng med mycket erfarenhet.

Du kommer senast från Assyriska/Öxnehaga där du var ansvarig för ungdomsverksamheten i fyra år. Hur har omställningen till en större förening som Jönköpings Södra varit?

– Ja det är ju mycket mer jobb här. Assyriska/Öxnehagas ungdomsverksamhet är betydligt mindre så allting blir tre gånger större här med mycket mer ungdomar framför allt. Sen är ju Jönköpings Södra en elitförening så allting sköts ju överlag på ett professionellare sätt här.

Som ny i föreningen, vad är det du hoppas kunna bidra med för att hjälpa Jönköpings Södra uppnå de långsiktiga mål som finns inom akademin och ungdomsverksamheten?

– Till att börja med är det viktigt att det finns en struktur och värdegrund genom hela föreningen, från A-laget ända ner till fotbollsskolan. Vad jag personligen gillar är att man ska skapa en familjekänsla i föreningen. Det ska inte vara grupperingar inom lagen utan alla ska känna sig inkluderade. Jag kommer också jobba stenhårt för att Jordbrovallen ska bli till en mötesplats. Där håller vi bland annat på med att skapa en mindre konstgräsplan där man kan träffas och spela spontanfotboll.

Ur föreningens perspektiv, vad tror du kommer bli viktigast för att vi ska fortsätta utvecklas inom ungdomsverksamheten?

– Dels är det ju den ekonomiska biten, det är viktigt att vi jobbar inom de ramar som finns. Sen handlar det överlag om att vi ska vara raka och tydliga med allt vi gör. Inte bara gentemot spelarna utan även gentemot föräldrarna. Dom ska också känna sig nöjda och hörda, för om vi som föreningen ska utvecklas behöver vi samarbeta inom alla delar av organisationen och där är relationen med föräldrarna en viktig del.

Vi ser fram emot att följa Sami i hans fortsatta arbete och önskar lycka till under säsongen!

 

 

 

Läs mer

Startelvan_1000x450

Nyhet | 14 juni

Dagens startelva

Startelvan i dagens bortamatch mot Syrianska FC ser ut enligt följande: 1 Frank Pettersson (MV) 12 Jesper Sv…