Ungdomsfonden öppnar dörren till USA

11 augusti 2017

Under några år har Jönköpings Södra haft ett utbytesprogram med Minnesota Thunder Academy. Varje år åker två Södra-spelare till Minneapolis för chansen att träna fotboll där. Det är tack vare föreningens Ungdomsfond, som delar ut stipendium och hjälper till med kunskap och resurser, som detta är möjligt.

I år var det Alex Petrovic och Adam Gemheden som fick chansen att åka till USA.
– Jag hade höga förväntningar när vi åkte men dom överträffades, säger Adam.

Grabbarna hade inga problem att få dagarna att gå.
– Vi åkte en del båt, var på nöjespark, tränade fotboll och vi såg en MLS-match säger Alex.

Den här veckan är det Alex och Adam som står som värdar när två amerikanska grabbar besöker Jönköping. Nathan Brau och Kevin Lee besöker Sverige för första gången. Men lite koll på Sverige hade dom innan dom kom hit.
– Jag hade hört att det var mycket sjöar och naturen var fin. Sen kände vi ju till Zlatan också, säger Kevin.

Under veckan tränar grabbarna med J-Södra II, det lag som Adam och Alex tillhör. Träningen skiljer sig en hel del från den dom är vana vid hemifrån.
– Det är mycket mer fokus på fysik i USA. Här i J-Södra jobbar man mer med teknik och taktik, säger Nathan.

Det har dock inte bara varit träning under besöket Sverige utan Alex och Adam har tagit med Nathan och Kevin på bl.a. båtutflykter och en tur till Liseberg.

 Till helgen återvänder Nathan och Kevin till USA men båda kan mycket väl tänka sig att återvända till Sverige.
– USA-stipendiet är ett väldigt uppskattat inslag och en morot för våra grabbar att om dom gör bra ifrån sig på fotbollsplanen så finns möjligheten att få en resa till USA, säger Viktor Rönneklev.

– Det är tack vare Jönköpings Södras ungdomsfond som detta ens är möjligt och vi är väldigt tacksamma för den supportern vi får därifrån, avslutar Rönneklev.

 

 

Läs mer