Delvis nya regler i Superettan inför omstarten

12 juli 2019

När vi i omstarten av Superettan möter Västerås SK på bortaplan den 16 juli så finns det en del förändringar att hålla koll på. Det är små justeringar av befintliga regler och domarna är positiva till förändringarna.
– Förändringarna gynnar fotbollen. Vi får färre fördröjningar i spelet, säger Stefan Johannesson, gruppchef för domargruppen på Svenska Fotbollförbundet.

Det är International Football Association Board (IFAB) som har beslutat om regeländringarna och dessa gäller i hela Europa. Ändringarna träder i kraft i Allsvenskan och Superettan från och med den 25 juni i år.

Några saker som sticker ut är förändringen av handsregeln. Från och med nu blir det frispark varje gång bollen går i mål via arm eller hands, oavsett kroppsdelens position och bollen får heller inte gå via arm till annan spelare som gör mål.

En annan sak är insparken. Bollen kommer nu vara i spel så fort målvakten har slagit den. Bollen behöver inte passera straffområdeslinjen.

Domaren kommer inte längre att vara en död punkt. När bollen nuddar domaren anses den vara död. Det blir nedsläpp och bollen släpps direkt till det lag som ansågs ha bollen senast innan bollen nuddade domaren. Motspelare ska stå minst fyra meter bort vid nedsläpp.

Det blir förbjudet att ställa en egen spelare i muren vid frispark. Det här gäller när muren innehåller tre spelare eller fler. Egen spelare ska stå minst en meter från muren. Spelaren ska lämna planen vid närmaste kort- eller sidlinje såvida domaren inte säger annat.

Sverige kommer inte i det här skedet att genomföra förändringar med videodomare (VAR).

Ni kan ta del av samtliga regeländringar här:
http://www.svenskelitfotboll.se/nya-regler-efter-sommaruppehallet/

 

 

 

 

Läs mer