Omgång 3 – fredag 12/4 2019

Jönköpings Södra IF-Dalkurd FF

Jönköpings Södra IF tar på fredag emot Dalkurd hemma på Stadsparksvallen. Det blir en match mellan två lag som båda hoppas kunna ta säsongens första trepoängare.

Dalkurds sejour i Allsvenskan blev en kortvarig sådan. Laget lyckades inte överleva debutsäsongen förra året och tvingas nu ta nya tag i Superettan istället. Det gör man med en ny huvudtränare vid rodret och med många nya spelare i truppen. Bland de noterbara nyförvärven går det bland annat att hitta mittbacken Markus Thorbjörnsson. Thorbjörnsson var under hösten förra året inlånad i klubben från Kalmar FF men har nu gjort flytten till de grönklädda permanent. Mittbacken har mycket allsvensk rutin från tiden i Kalmar och kan säkert bidra med stabilitet till ett lag som är i stort behov av just det.

Ett återkommande samtalsämne gällande Dalkurd har under de senaste åren varit den minst sagt märkliga situationen angående vart laget faktiskt ska spela någonstans. Efter att ha haft sin bas i Borlänge bestämdes det inför förra året att klubbens verksamhet skulle flyttas till Uppsala, detta trots att laget inte hade en arena att spela på där. Till slut togs beslutet att lagets hemmamatcher under förra året istället skulle spelas i Gävle, ett beslut som gäller även denna säsongen.

Dalkurd är, precis som tidigare år, ett tekniskt skickligt lag med en del spetspelare framåt i form av bland annat Ahmed Awad och Ferhad Ayaz som båda bör kunna producera mycket poäng för de grönklädda i år. Det är dock en relativt ny och även tunn trupp som lagets nya tränare Paul Olausson har till sitt förfogande vilket gör att Dalkurd känns oerhört svårtippade denna säsong.

Laget har inlett den här säsongen med en oavgjord och en förlust. 0-0 mot Öster i premiären följdes upp av en tung 0-4-förlust hemma mot Brommapojkarna senast. Olausson och hans mannar väntar alltså fortfarande på att spräcka målnollan och även om det har varit tufft motstånd hittills så är dom nog väldigt angelägna om att vända på den negativa trenden i helgens match mot Jönköpings Södra.

Matchen spelas nu på fredag den 12 april med avspark kl. 19.00 på Stadsparksvallen. Biljetter finns att köpa på hemsidan och i liveappen.

 

Jönköpings Södra sparkade ikväll igång Superettans tredje omgång i och med matchen hemma mot Dalkurd, och efter två inledande förluster var behovet av en seger extra stor.

Inledningsvis var det inget av lagen som riktigt tog kommandot över matchen utan publiken på Vallen bjöds på en hel del böljande spel. Den första riktigt heta målchansen kom i den 15:e minuten då Dalkurd kom till en kontringsmöjlighet via Simon Alexandersson. Anfallaren fick då ett bra läge att spräcka nollan men skottet räddades av Frank i målet. Ju längre halvleken sedan gick desto mer tog gästerna över matchen mot ett Jönköpings Södra som hade mycket svårt att få till sitt offensiva spel. När vi väl fick chansen att organisera spelet blev vi ofta snabbt av med bollen och fick istället förlita oss på chansbollar framåt. Dalkurd skulle då också få en gyllene chans att sätta första målet strax innan halvtidsvilan. I den 42:e minuten blev gästerna tilldelade straff efter en nickduell där gästernas Simon Alexandersson fick en knuff i ryggen. Straffen slogs av Ahmad Awad men inte bättre än att den hamnade utanför målramen. Det fick avsluta första halvlek.

När den andra halvleken sedan drog igång gick det inledningsvis inte att se någon uppryckning från Jönköpings Södras sida. Dalkurd ägde bollinnehavet och vi föll ofta ner djupt på egen planhalva vilket gjorde att det blev oerhört svårt att skapa något när vi väl fick tag i bollen. För att försöka väcka laget byttes Daryl Smylie in i den 62:e minuten och det verkade få viss effekt på laget. Under en period var det då vi som ägde spelet och kunde flytta upp laget. Vi fick då också in en boll i mål men Edin Hamidovic blev tyvärr avvinkad för offside i situationen och 0-0 fortsatte att stå sig.

Matchen såg sedan länge ut att sluta mållöst. Inget av lagen lyckade skapa något större tryck mot motståndarens mål medan matchklockan tickade upp mot tilläggstid. Väl där lade domare Per Melin till två minuter och då kom till slut ett mål, och detta för oss. Amir Al-Ammari slog en hörna som skapade kaos i Dalkurds straffområde. Dalkurd lyckades hålla bollen utanför mållinjen flera gånger men nu skulle bollen bara in. Till slut kunde Sebastian Crona forcera in ledningsmålet och Vallen brast då ut i ett enda stort glädjerop. Så mycket mer hanns inte med efter målet utan Jönköpings Södra kunde då, trots en ganska svag insats, kamma hem tre oerhört sköna poäng.

Byten och statistik
62’: Daryl Smylie in – Fabio Gama ut
93’: Ahmad Gero in – Edin Hamidovic ut

Skott på mål: 3-5

Bollinnehav: 44-56