Omgång 1 – tisdag 2/4 2019

Jönköpings Södra IF-Halmstads BK

Årets Superetta inleds för Jönköpings Södras del nu på tisdag hemma mot Halmstad, ett mycket tufft premiärmotstånd då just Halmstad tippas som topplag av många inför seriestarten.

Efter en stark försäsong där vi mäktat med sex vinster på sju matcher är det nu äntligen dags för årets första match i Superettan. För motståndet står inga mindre än Halmstad som, enligt dom flesta, går in i den här säsongen som en av de största seriefavoriterna.

Förra året slutade Halmstad på en femteplats och missade därmed allsvenskt kval. Inför den här säsongen har laget gjort några riktigt starka nyförvärv för att i år försöka revanschera sig och ta laget tillbaka till Allsvenskan. Bland de nya i laget finns hemvändande Andreas Johansson från IFK Norrköping och Dusan Djuric från GAIS. Lägg där till Joel Allansson, som har flera säsonger för både IFK Göteborg och danska Randers på meritlistan, och Halmstad har då ett riktigt starkt lag att ställa på planen. På minuskontot har laget dock också tappat några viktiga pusselbitar inför säsongen. Däribland finns Marcus Mathisen, som lämnat för nyuppflyttade Falkenberg, och Kosuke Kinoshita, som numera spelar för belgiska Sint-Truiden efter att ha gjort 13 mål för Halmstad i Superettan i fjol.

Trots dessa tapp hymlar inte laget om vad målsättningen med säsongen är. När Andreas Johansson under Superettans upptaktsträff fick frågan om vad man kan förvänta sig av HBK under 2019 gav han följande svar:

– Klubbens och min egen ambition är att ta klivet upp [i Allsvenskan]. Jag tycker personligen att HBK hör hemma i Allsvenskan och ska göra allt jag kan och bidra till laget. Men det blir tufft med många bra lag och en jämn serie, så det gäller att vara med från början.

Hallänningarna har precis som Jönköpings Södra IF en lång försäsong bakom sig. Resultatmässigt har den inneburit spridda skurar för Halmstad, som efter tio matcher har fyra vinster på kontot. Laget kommer senast från en seger över Elfsborg i genrepet vilket ändå var ett styrkebesked från HBK:s sida.

Matchen spelas nu på tisdag den 2 april på Stadsparksvallen med avspark 19.00. Biljetter till matchen köper ni enklast på hemsidan och i liveappen.

Varmt välkomna till Stadsparksvallen och Superettan 2019!

Andreas Brännström har tagit ut följande spelare till matchen:

1 Frank Pettersson (MV)
3 Tom Siwe
5 Fredric Fendrich
7 Sebastian Crona
8 Joakim Karlsson
9 Tommy Thelin
11 Enock Kwakwa
12 Jesper Svensson
16 Fabio Gama
17 Daryl Smylie
18 Jetmir Haliti
19 Alexander Jallow
20 Erik Moberg
21 Benjamin Tannus
23 Anton Cajtoft (MV)
24 Amir Al-Ammari
27 Adam Gemheden
30 Ahmad Gero

 

Jönköpings Södra sparkade under den kyliga tisdagskvällen igång Superettan 2019. För motståndet stod inga mindre än favorittippade Halmstad.

Det var hallänningarna som inledningsvis tog tag i taktpinnen och hade mycket bollinnehav på Jönköpings Södras planhalva. Trots detta var det Jönköpings Södra som efter cirka 15 minuters spel fick matchens första heta målchans när Daryl Smylie fick ett ypperligt läge att spräcka nollan men målet uteblev. Detta verkade lyfta laget som efter spelade upp sig märkbart och hotade Halmstadsförsvaret flera gånger. Bortalaget skulle dock mitt i detta få en gyllene chans att själva ta ledningen då de blev tilldelade en straff i den 20:e matchminuten. Något mål blev det dock inte tack vare Frank Pettersson i hemmamålet som gick åt rätt håll på Pontus Silfwers straff och 0-0 stod sig.

Spelet fortsatte sedan bölja fram och tillbaka med farliga chanser åt båda hållen. Frank Pettersson stod återigen för flera fina räddningar vilket ledde till att dödläget i matchen höll sig halvleken ut och publiken tvingades vänta på årets första mål på Vallen. Den andra halvleken inleddes mycket likt hur den första avslutades, nämligen med jämnt spel. Ju sämre planens skick blev, desto förre blev dock målchanserna. Den första heta målchansen i halvleken kom först i den 64:e minuten då Halmstad träffade stolpen för andra gången i matchen, denna gången genom Emil Tot Wikström. Bortalaget tog sedan över matchen mer och mer och Jönköpings Södra hade svårt att organisera anfallsspelet. Detta skulle också till slut straffa sig. När Halmstad i den 85:e matchminuten fick en frispark nära offensiv hörnflagga kom nämligen 0-1. Bollen sveptes in i straffområdet och först på den var Sadat Karim som kunde nicka in ledningsmålet bakom Frank Pettersson som denna gången inte kunde hindra bollen från att gå in.

Efter denna kalldusch blev Jönköpings Södra tvungna att satsa framåt med bara minuter kvar av matchen. I jakten på ett kvitteringsmål byttes både Alexander Jallow och Benjamin Tannus in och en sista chans kom till slut på tilläggstid. Efter en lång frispark in mot Halmstadsmålet hamnade bollen sedan till slut framför Joakim Karlsson som strax innanför straffområdet drog till med högern, men skottet gick över. Någon mer forcering lyckades inte Jönköpings Södra få till utan när domare Granit Maqedonci satte ljud i visselpipan för sista gången var det Halmstads BK som fick jubla.

Premiären slutade alltså med förlust för vår del och detta efter en överlag jämn match. Som tur är kommer en ny chans för tre poäng redan på lördag då det blir bortamatch mot Degerfors IF.

Byten
71’: Tommy Thelin in – Fabio Gama ut
86’: Alexander Jallow in – Jetmir Haliti ut
88’: Benjamin Tannus in – Amir Al-Ammari ut