Omgång 10 – lördag 25/5 2019

Jönköpings Södra IF-IK Brage

Med två raka segrar i bagaget och en allt ljusare skadesituation börjar det nu se bättre och bättre ut för vår del efter en tuff start på säsongen. En ny möjlighet till tre poäng kommer nu på lördag då vi tar emot IK Brage hemma på Stadsparksvallen.

Brage var en av förra säsongens stora överraskningar. Som nykomlingar i serien lyckades laget knipa en sjätteplats och den uppåtgående trenden har även fortsatt i inledningen av årets serie. Efter nio spelade matcher ligger laget trea i tabellen med bara Varberg och Mjällby framför sig. Om laget lyckas hålla i den formen återstår att se men det råder nog inga tvivel om att Brage nu etablerat sig som ett stabilt Superettanlag.

Laget tränas sedan 2017 av Klebér Saarenpää och sedan hans tillträdande har det gått spikrakt uppåt för Borlängeklubben. Uppflyttningen från Division 1 under 2017 följdes som sagt upp av en överraskande sjätteplats förra året och med tanke på att laget också startat denna säsongen starkt är det nog säkert att säga att Saarenpää har varit rätt man för jobbet.

En spelare i Brage värd att hålla ett extra öga på i lördagens match är lagets mittfältsgeneral Anton Lundin. 23-åringen stod för ett starkt 2018 där han bland annat gjorde sex mål från sin mittfältsposition och han har fortsatt på den inslagna vägen även i år. Han har redan nu gjort fem mål och får ses som motståndarnas kanske viktigaste spelare inför helgens match.

Förutom Lundin så är det en annan del av laget som stått ut lite extra för Brage här i säsongsinledningen, och det är försvaret. Laget har bara släppt in fem mål på nio matcher, något som, tillsammans med Varberg, är bäst i hela serien. Vi lär med andra ord få jobba hårt för målen nu på lördag men med både Edin Hamidovic och Daryl Smylie i målform lär Brageförsvaret ändå få det hett om öronen.

Matchen spelas nu på lördag den 25 maj på Stadsparksvallen med avspark kl. 18.00. Biljetter finns att köpa på hemsidan eller i liveappen. https://jonkopingssodra.ebiljett.nu

 

Vi var idag på jakt efter tredje raka segern när tabelltrean IK Brage gästade Stadsparksvallen. Det var tre poäng som satt hårt inne men som till slut tilldelades oss.

Publiken fick se en jämn start på matchen vilket präglades av många hörnor åt båda hållen. Detta gjorde att det blev en något ryckig matchinledning med mycket spelavbrott. Vår första heta målchans lyckades vi skapa i den sjätte matchminuten då Edin Hamidovic tog sig fram till ett bra skottläge och testade Bragemålvakten med ett skott han tvingades tippa ut över kortlinjen. Brage som är kända för att vara ett löpstarkt och hårt jobbande lag visade också upp just det genom att pressa hårt och högt för att tvinga fram misstag i vår speluppbyggnad. När vi väl lyckades spela oss förbi gästernas press gick det dock att se en hel del goda intentioner i vårt anfallsspel och ju längre halvleken gick tog vi över matchen mer och mer medan Brage hade svårt att komma till några heta möjligheter. Vi hade också en boll i nät i den 27:e minuten men då blev Daryl Smylie tyvärr avblåst för offside. Så många fler heta målchanser blev det sedan inte åt något håll vilket gjorde att nolläget stod sig halvleken ut.

Kort efter att den andra halvleken dragit igång skulle vi få en gyllene chans att ta ledningen i matchen. Edin Hamidovic sprang sig då loss från försvaret med en vältajmad djupledslöpning men hans efterföljande avslut blev tyvärr misslyckat. Utöver Hamidovics målchans var det mycket spel på mittplan som gällde under halvlekens första 20 minuter. Båda lagen jobbade hårt för att inte släppa till något bakåt och det började mer och mer kännas som att 0-0 skulle stå sig matchen ut.

Detta skulle dock inte bli fallet. Vi började sedan trycka på mer och mer för ett ledningsmål och med mindre än tio minuter kvar av matchen skulle det också ge utdelning. Jetmir Haliti tog sig då fram på vänsterkanten och kunde till slut få in bollen i straffområdet där Jakob Orlov vann sin luftduell och kunde nicka in 1-0. Efter målet blev Brage tvungna att chansa i sitt spel. Istället för ett ökat tryck mot vårt egna mål lyckades vi dock hålla bollen inom laget bra samtidigt som vi vann många viktiga närkamper vilket hindrade gästerna från att få till någon särskild forcering. Innan matchens slut skulle vi till och med hinna med att sätta 2-0 och därmed avgöra matchen. Efter att Brages målvakt Peter Rosendal följt med upp på en hörna kunde Fabio Gama sätta 2-0 från avstånd in i ett tomt bortamål. Efter mycket möda och besvär lyckades vi då knipa tredje raka 2-0-segern efter en genomgående stark laginsats mot ett tufft motstånd.

Byten
75’: Jakob Orlov in – Daryl Smylie ut
91’: Fabio Gama in – Edin Hamidovic ut

Statistik
Skott på mål: 9-3
Bollinnehav: 52-48