Omgång 5 – lördag 27/4 2019

Jönköpings Södra IF-IK Frej Täby

Jönköpings Södra IF har nu två raka vinster i ryggen efter segrarna mot Dalkurd FF och Norrby IF. Detta är en svit som förhoppningsvis kan förlängas i lördagens match hemma mot IK Frej Täby.

Frej slutade förra säsongen på en nionde plats i tabellen och det är på seriens nedre halva som laget väntas hamna även i år. Klubben fortsätter att jobba med små resurser och är i nuläget väldigt beroende av samarbetet med Hammarby IF som innebär flera inlånade spelare för Frejs del. Sammanlagt har laget hela 17 nya spelare i A-lagstruppen och av dom är många yngre och oprövade spelare. Lägg där till att tränaren Lukas Syberyjski även han är ny på posten och det blir då svårt att avgöra hur bra laget faktiskt är.

En spelare som lär bli extra viktig om laget ska kunna undvika bottenstriden i år är mittbacken Marcus Degerlund. Degerlund, som är en av många inlånade Hammarbyspelare, var under förra året utlånad till både Frej och IFK Göteborg och han borde i år vara en viktig kugge för lagets försvar. På minuskontot har laget dock också blivit av med en del viktiga spelare inför den här säsongen. Namnet som sticker ut mest är kanske Nsima Peter som förra året blev lagets bästa målskytt med tio baljor men som nu lämnat för allsvenska nykomlingen Falkenbergs FF.

Frej har inlett årets Superettan tungt och ligger just nu sist i tabellen med tre poäng efter fyra spelade matcher. En ljusglimt för stockholmarna är däremot att man i senaste matchen mot Öster tog säsongens första poäng i och med segern mot de tippade toppkandidaterna. Trots underläge 1-2 med bara minuter kvar av matchen lyckades laget vända och vinna i de absoluta slutminuterna så det lär vara ett lag med vinden i ryggen som gästar Stadsparksvallen nu i helgen.

Matchen spelas nu på lördag den 27:e april på Stadsparksvallen med avspark kl. 16.00. Biljetter finns att köpa på hemsidan och i liveappen. www.jonkopingsodra.ebiljett.nu

 

Under lördagen gästades Jönköpings Södra av IK Frej Täby i en match där vi var på jakt efter tredje raka segern.

Matchens första kvart innehöll spel åt båda hållen utan några klara målchanser för något av lagen. Allt eftersom tog vi sedan över bollinnehavet mer och mer. Detta gjorde att Frej föll ner djupt i försvaret och istället förlitade sig på kontringar när chanserna väl kom. Under den perioden hade bland annat Daryl Smylie två farliga nickar inom loppet av bara några minuter men tyvärr stod Jonas Olsson i bortamålet i vägen båda gångerna. Med lite mer än halva halvleken spelad skulle dock ledningsmålet komma för Södra. Under en kvick omställning av laget fick Jetmir Haliti mycket yta att utnyttja på sin vänsterkant och kunde till slut spela in bollen i straffområdet. Där var Amir Al-Ammari först på bollen och kunde, genom en mycket snygg volleyträff sätta ledningsmålet för oss i den 26:e matchminuten.

Efter målet fortsatte vi kontrollera spelet med bra rörelse i anfallsspelet som ofta skapade oreda i Frejförsvaret. Innan halvlekens slut var det dock nära att vi satte krokben för oss själva efter en försvarsmiss som gav motståndarnas Melvin Fritzhell en bra möjlighet att kvittera. Som så många gånger innan under säsongsinledningen stod dock Frank Pettersson i vägen i målet och kunde, genom en skicklig benparad, rädda laget. Något mer mål blev det då inte i den första halvleken utan 1-0 stod sig, trots bud på mer från vår sida.

När den andra halvleken sedan drog igång fortsatte Jönköpings Södra mycket likt så som den första halvleken slutade. Vi hade mycket boll och när Frej väl tog sig upp i planen kändes det ofta ganska ofarligt. Vi fortsatte att spela oss till flera chanser men det var alltid något litet som saknades för att få till det där efterlängtade 2-0-målet. Istället för 2-0 var det istället bortalaget som till slut lyckades göra matchens andra mål. När Frej i den 70:e minuten fick chansen att kontra kunde dom kvittera genom Melvin Fritzhell efter ett lågt inspel från kanten. Plötsligt var då matchen utjämnad och vi tvingades jaga ett ledningsmål. Under matchens sista tio minuter flyttade vi upp laget ytterligare medan Frej såg ut att nöja sig med en poäng. Trots en del goda försök lyckades vi dock inte skapa några särskilt farliga chanser utan när domaren blåste av matchen gjorde han det vid ställningen 1-1. Vi tar alltså med oss ett poäng från dagens match även om känslan snarare är att vi förlorade två.

Byten

Statistik

Skott på mål: 8-5

Bollinnehav: 63-37