Omgång 8 – torsdag 16/5 2019

Jönköpings Södra IF-Östers IF

Vi går nu in i en hektisk period rent spelmässigt. Närmast väntar tre matcher inom loppet av tio dagar, den första av dom nu på torsdag då Öster gästar Stadsparksvallen.

Öster är nog inte helt nöjda över sin säsonginledning hittills. Växjölaget tippades av många som en toppkandidat inför säsongen men efter en trög start på säsongen ligger laget just nu på en blygsam tolfteplats efter sju spelade matcher.

Lagets tränare Christian Järdler har i princip samma lag att jobba med i år som under 2018 med knappt några nyförvärv eller förluster att rapportera om. Klubben valde att hålla låg profil på transfermarknaden där den kanske viktigaste affären man gjorde var att köpa loss den tidigare inlånade Carl Johansson från Kalmar FF. Det lär därför vara ett samtrimmat lag som borde kunna ta sig samman och vända på den svaga inledningen som laget stått för.

Öster har ett genomgående brett och välbalanserat lag där det är få spelare som på egen hand sticker ut märkbart. Några spelare som Jönköpings Södra behöver hålla ett extra öga på i helgens match är dock lagets förmodade anfallspar. David Johannesson och Dragan Kapcevic är två rutinerade forwards som båda visat sig vara väldigt effektiva på Superettannivå under flera år. Förra säsongen gjorde de åtta respektive tolv mål i serien och det är två spelare som behöver höja sig om Öster ska kunna göra detsamma.

Just målskyttet har också varit Östers kanske största problem hittills på säsongen. Laget har bara mäktat med fem gjorda mål, ett facit som är sämst i hela serien och som förhoppningsvis inte förbättras i matchen mot oss.

För vår egen del innebär torsdagens match att vi får tillbaka både Daryl Smylie och Enock Kwakwa från sina respektive avstängningar, två välbehövliga tillskott till en skadedrabbad trupp.

Matchen spelas på torsdag den 16:e maj på Stadsparksvallen med avspark kl. 19.00. Biljetter finns att köpa på hemsidan eller i liveappen.

Välkomna till Stadsparksvallen!

Matchen startar kl. 19.00 och följande trupp är uttagen:

1 Frank Pettersson (MV)
3 Tom Siwe
5 Fredric Fendrich
7 Sebastian Crona
9 Tommy Thelin
10 Jakob Orlov
11 Enock Kwakwa
12 Jesper Svensson
16 Fabio Gama
17 Daryl Smylie
18 Jetmir Haliti
19 Alexander Jallow
21 Benjamin Tannus
23 Anton Cajtoft (MV)
24 Amir Al-Ammari
25 Edin Hamidovic
27 Adam Gemheden
30 Ahmad Gero

 

 

Torsdagskvällen bjöd på utmärkta förutsättningar för en riktigt bra match då Öster gästade ett soligt Stadsparksvallen för årets första Smålandsderby, och det blev ett derby värt att minnas.

Publiken på Vallen fick se en jämn start på matchen mellan två lag som såg väldigt benägna av att förbättra sina tabellplaceringar. Öster var dom som inledningsvis hade något mer bollinnehav men vi försvarade oss oftast bra och tog oss istället fram till några fina kontringsmöjligheter. Så många målchanser fanns det dock inte att rapportera om för något utav lagen under matchens första 30 minuter, något som kort därpå skulle ändras. När den första riktigt heta chansen väl kom gjorde nämligen även matchens första mål det. I ett anfall där vi lyckades skapa bra tryck mot Östers mål slog Alexander Jallow in ett lågt inspel mot Edin Hamidovic. Anfallaren tog då emot bollen, vände bort sin försvarare och kunde sedan trycka in bollen i bortre hörnet, otagbart för målvakten.

Det målet innebar 1-0 till oss, en ledning som skulle hinna utökas innan halvtidsvilan. I den 36:e matchminuten blev vi nämligen tilldelade en straff efter en duell där målskytten Hamidovic gick omkull. Hamidovic tog sedan hand om straffen själv och det gjorde han utan att göra några misstag. Hamdiovics andra mål för dagen innebar 2-0 till oss och den ställningen skulle stå sig till paus efter en mycket väl genomförd första halvlek från vår sida.

I den andra halvleken flyttade Öster fram sitt lag för att försöka få till ett reduceringsmål. Likt den första halvleken hade vi dock ganska bra kontroll på gästernas anfall och deras avslut kom oftast från sämre vinklar eller från avstånd. Vi slutade heller inte att spela offensivt själva utan farligheter skapades även mot Östermålet, då oftast genom Edin Hamidovic som såg ut att vara sugen på att göra hans andra hattrick för säsongen. Känslan i matchen var sedan att klockan tickade på ganska snabbt utan att Öster närmade sig något mål. Samtidigt fortsatte vi att spela smart i båda ändarna av planen och vi kontrollerade händelserna i matchen på ett bra sätt. Något mer mål skulle det sedan inte bli i matchen utan när domare Johan Krantz valde att blåsa av matchen gjorde han det vid ställningen 2-0. Vi inkasserar då tre efterlängtade poäng efter några tyngre matcher. Värt att nämna är också Jakob Orlov idag gjorde sin säsongsdebut efter sin skadefrånvaro.

Byten
72’: Jakob Orlov in – Fabio Gama ut
82’: Tommy Thelin in – Edin Hamidovic ut
90’ Benjamin Tannus in – Alexander Jallow ut

Statistik
Skott på mål: 5-4
Bollinnehav: 39-61