Omgång 7 – lördag 11/5 2019

Örgryte IS FF-Jönköpings Södra IF

I bagaget har vi nu två matcher där det inte gått vår väg i och med förlusten senast mot GAIS och det dråpliga poängtappet mot Frej innan dess. Det lär med andra ord vara ett revanschsuget lag som i helgen återvänder till Göteborg för bortamatch mot Örgryte.

Örgryte var inför säsongen ett av lagen som många såg som kandidater till att vara högt uppe i tabellen och kanske till och med vinna den. Efter sex spelade omgångar är det också i toppen som laget befinner sig i och med sin fjärdeplats, detta trots att laget har förlorat sina två senaste matcher.

Inför säsongen var Örgryte ett av de mest aktiva lagen på spelarmarknaden med flera etablerade spelare som både lämnade och anslöt. På pluskontot har göteborgarna bland annat fått in två riktigt farliga anfallare i form av återvändande Ailton Almeida och den allsvenskt meriterade Victor Sköld. Trots spelare som Sköld och Almeida på topp är det ett annat namn som stått ut ännu mer för Örgryte här i säsongsinledningen. I lagets 3-4-3-system har den tredje komponenten längst upp varit Gustav Ludwigson och 25-åringen har hittills stått för tre mål och tre assist. Det är med andra ord en högklassig offensiv som Jönköpings Södra ställs emot i helgens match.

Bland spelarna som däremot lämnat klubben inför säsongen är det framför allt ett namn som sticker ut. Hela seriens poängkung från förra året Diego Montiel valde i slutet av förra året att testa lyckan utomlands i och med flytten till belgiska Beerschot och det är säkerligen en spelare som Öis kommer sakna under 2019.

Trots förlusten av Montiel bör Örgryte även i år vara ett av de mest offensivt skickliga lagen i serien med flera framstående pjäser, några av dom redan nämnda. Göteborgarna föredrar, likt coach Brännström och hans mannar, att spela upp bollen längs backen och själva föra spelet så räkna med att det kan bli något av ett ställningskrig mellan lagen nu på lördag.

Matchen spelas som sagt nu på lördag den 11:e maj på Gamla Ullevi med avspark kl. 18.00. Biljetter finns att köpa här https://www.ticketmaster.se/event/orgryte-is-jonkopings-sodra-if-biljetter/527943

 

För andra helgen i rad spelade herrlaget bortamatch i Göteborg. För lördagens motstånd stod Örgryte, en tuff uppgift för ett Jönköpings Södra som inför matchen var drabbade av både skador och avstängningar.

Publiken på Gamla Ullevi fick se en ganska avvaktande start på matchen där bägge lagen verkade vara aningen osynkade i sitt anfallsspel. Trots det dröjde det inte särskilt länge innan matchens första mål kom, och det från vår sida. I den 15:e matchminuten försökte Amir Al-Ammari sig på ett distansskott som touchade en försvarare vilket gjorde att skottet fick en bollbana som gick i en perfekt båge över målvakten Fredrik Andersson och in i Örgrytes mål. Det innebar Al-Ammaris fjärde mål för säsongen och en turlig 0-1-ledning för Jönköpings Södra. Lyckan blev dock kortvarig då det bara minuter senare var vår tur att åka på ett snöpligt baklängesmål. Ett slarvigt felpass i backlinjen ledde till att Örgryte kunde kontra och sedermera kvittera genom Gustav Ludwigson och matchen var då utjämnad.

Örgryte var under resterande delen av halvleken det något bättre laget och hade vid flera tillfällen goda möjligheter till att ta ledningen. Vi å andra sidan hade ofta svårt att få till passningsspelet och spelarna fick istället förlita sig mycket på chansbollar framåt som sällan ledde någonvart. Något mer mål blev det sedan inte för något av lagen utan vid halvtidsvilan var ställningen fortsatt 1-1.

När den andra halvleken drog igång spelade vi med mer självförtroende än tidigare. För första gången i matchen var vi under en längre period det spelförande laget men dessvärre lyckades vi inte omvandla vårt bollinnehav till några klara målchanser. Som tur var hade även Örgryte svårt att skapa något utav värde under den andra halvleken, en halvlek som överlag var väldigt chansfattig från start till slut. Likaläget höll sig därför matchen ut och lagen tar med sig ett poäng vardera, något som sett till 90 minuter, känns rättvist.

Byten
45’: Tommy Thelin in – Ahmad Gero ut
92’: Benjamin Tannus in – Edin Hamidovic ut

Statistik
Avslut på mål: 3-1
Bollinnehav: 42-58