Omgång 23 – lördag 14/9 2019

Östers IF-Jönköpings Södra IF

Imorgon, fredag, startar Superettan igen efter landslagsuppehållet och först ut är matchen mellan GAIS och Halmstads BK. På lördag åker vi till Växjö för att möta Östers IF på Myresjöhus Arena och matchen startar kl. 16.00.

Inför säsongen var Östers IF ett av de lagen som tippades vara med i toppstriden av årets Superetta och även dom egna förväntningarna låg på den nivån. Därför får vår smålandskollega anses ha haft en tuff säsong så här långt då dom inför omgång 23 placerar sig på en 15:e plats vilket i dagsläget betyder degradering till division 1. Det är framförallt oförmågan att vinna matcher som placerar vår smålandskollega på näst-sista-platsen då dom i nuläget har resultatraden 2 vunna, 11 oavgjorda och 9 förluster.

Det uteblivna resultatet under säsongen innebar att Christian Järdler sparkades som huvudtränare i slutet på juli och ersattes av Denis Velic med Kalle Björklund som assisterande tränare. Två ledare med lång erfarenhet från klubben sedan tidigare. Även på spelarsidan har man gjort förändringar under sommarens transferfönster. Spelare som anslutit till truppen är anfallaren James Keene från Sydafrikanska högstaligan, ytterbacken/mittfältaren Johannes Vall från IFK Norrköping, mittfältaren Johan Persson från Helsingborgs IF och den för oss bekante Benjamin Tannus som alla kontrakterades under juli månad.

Innan landslagsuppehållet spelade Öster 0-0 mot Varbergs BoIS på bortaplan och i omgången innan blev det förlust med 3-1 hemma mot Örgryte IS. Senast vi mötte Öster var i omgång 8 och då gick vi segrande ur matchen på Stadsparksvallen med 2-0 efter två mål av Edin Hamidovic.

Vi kan således räkna med ett lag som kommer kriga hårt på lördag för att förbättra sin placering och som kommer göra allt för att säkerställa sin plats i Superettan 2020.

Vi ser fram emot ett stort stöd på plats från grön-vita supportrar då Green Machine arrangerar tågresa för närmare 280 personer och till det också många Jönköpingsbor som tar sig till Växjö i egen bil.

Vi ses i Växjö på lördag!

 

Lördagens bortamatch mot Östers IF slutade med en skön 2-0-seger efter att vi tilldömts två straffar och gjorde mål på båda.

Första halvlek innehöll mycket försvarsspel från vår sida då det var hemmalaget som ägde mest boll. Det finns dock inte så mycket målchanser att skriva om utan handlade mest om spel högt upp på vår planhalva. Därför var det befriande att se Elias Gustafsons framfart på högerkanten som var så pass intensiv att hemmalagets målvakt tvingades kapa Elias med en tilldömd straff som följd. Edin Hamidovic börjar bli van att hantera straffar och gjorde i den 23:e spelminuten inget misstag utan placerade bollen säkert i mål i målvaktens nedre, högra hörn. 1-0 står sig halvleken ut.

Andra halvlek startar med lite mer bollinnehav från vår sida och vi får fram en hörna redan under första minuten. I matchminut 61 lämnar Elias Gustafson planen till förmån för Jetmir Haliti. Samme Haliti är bara på planen i åtta minuter innan han gör en lång rusch på vår vänsterkant vilket slutar med att han blir nerdragen i straffområdet vilket resulterar i vår andra straff. Den här gången lämnar Hamidovic över bollen till Alexander Jallow som behärskat sätter 2-0.

Därefter får vi anses spela av matchen och behärskat bevaka vår ledning.

Värt att notera är att vi är i tillfällig serieledning, Edin Hamidovic leder skytterligan, vi gratulerar Jetmir Haliti på födelsedagen och att ca 350 tillresta supportrar åter igen fick det att låta som hemmamatch. Tack till Green Machine för den arrangerade tågresan och till alla Jönköpingsbor som tog sig till Växjö i dag.

Vi ses på Stadsparksvallen på lördag den 21 september när vi tar emot Norrby IF med avspark kl. 16.00

Byten
61′: Gustafson ut/Haliti in
84′: Hamidovic ut/Thelin in
90+1′: Crona ut/Karlsson in

Varningar
Elias Gustafson