Information från klubben – kampanj för att hantera effekten av Coronaviruset

23 mars 2020

Det har inte undgått någon att hela världen är mitt uppe i en av de värsta kriserna i modern tid. Coronapandemin har drabbat hela samhället och naturligtvis även Jönköpings Södra.

Klubbens verksamhet inom senior och akademi fortgår i stora drag som vanligt, dock med en stor begränsande faktor när det kommer till våra evenemang. I nuläget är vi förbjudna att anordna evenemang med fler än 500 besökare, vilket naturligtvis påverkar herrlagets matcher i stor utsträckning. Konsekvensen är att all tävlingsverksamhet för herrlaget är framskjutet, med en förhoppning om att kunna inleda Superettan med publik i juni.

Positivt i sammanhanget är att vi fortfarande har möjligheten att följa vårt duktiga damlag. Deras tävlingssäsong är redan inledd och en målskillnad på 31-0 på tre matcher i Smålandscupen skvallrar om att det kan bli en rolig säsong för tjejerna. Är ni sugna på livefotboll, kom ner till Jordbrovallen när säsongen sparkar igång.

Vi har fullt förtroende för att myndigheter och förbund gör rätt bedömningar i det här läget och vi följer till 100 procent deras rekommendationer. Föreslagna åtgärder kommer att införas i den takt som de krävs och klubben kommer att göra precis det som behövs i detta tuffa läge.

Klubben har ekonomiska utmaningar under 2020, något som har framgått i vår kommunikation löpande och på det senaste årsmötet. En handlingsplan har upprättats för att det negativa egna kapitalet ska vara återställt vid kommande årsskifte, en plan som fortskrider som planerat. Då herrlaget är klubbens ekonomiska motor innebär dock den nuvarande situationen ekonomiska utmaningar som ingen hade kunnat förutspå. Vår bedömning är att klubben riskerar en ekonomisk smäll på en miljon kronor på grund av Coronautbrottet och i kommande vecka kommer föreningen därför att sjösätta en kampanj för att tillföra medel. Vi tror och hoppas att våra medlemmar och supportrar kommer att hjälpa oss i ”Södra till miljonen”.

Klubben utvärderar också löpande hur regeringens nya stöd till näringslivet och idrotten kommer att påverka klubben och vilka delas som kan appliceras på verksamheten. Som tidigare meddelats har spelartruppen på herrsidans löner justerats ner de senaste åren, varför några besparingar är svåra att göra avseende dessa kostnader.

Utan medlemmar och supportrar är vi ingenting, tillsammans har vi däremot alla möjligheter att hantera svåra situationer. Har du några idéer som klubben kan ha nytta av eller är du intresserad av att hjälpa till på något sätt, hör av dig! Klubben är alltid störst och vi kommer att göra allt för att klara den här situationen på bästa sätt.

 

Kampanj – Södra till miljonen

Bakgrund

Coronavirusets framfart påverkar samtliga verksamheter i Sverige på något sätt. För evenemangsintensiva verksamheter som fotbollen påverkar det naturligtvis i allra högsta grad. Klubbens bedömning är att förbudet att anordna evenemang med fler än 500 besökare i det korta perspektivet kostar ca 1 miljon kronor. Detta baseras på antalet hemmamatcher fram till juni månad, och uteblivna intäkter därifrån.

Klubben har i övrigt en ansträngd ekonomi, med ett eget kapital på minus 4,4 miljoner kronor. För detta har en handlingsplan upprättats, en plan som bedöms som det arbetas med kontinuerligt och som fortfarande bedöms som realistisk.

Med ovanstående faktorer som utgångspunkt har klubben arbetat fram en kampanj för att hantera den bedömda negativa effekter av Corona-utbrottet. Målsättningen är att den kampanjen ska generera 1 miljon kronor till klubben.

Innehåll

Kampanjen innehåller ett antal olika aktiviteter, som tillsammans samlas under begreppet ”Södra till miljonen”.

Södra till 1000 (ansvarig Sebastian Lagrell)

När klubben var på väg tillbaka till elitfotbollen lanserades kampanjen ”Södra till 1000”, där målsättningen var att privatpersoner skulle skänka 1000 kr till klubben. Den kampanjen återuppstår nu med ambitionen att få ekonomiskt stöd från klubbens medlemmar och supportrar. Det är naturligtvis möjligt även för företag att vara med.

Kampanjen delas upp i tre olika nivåer, där man får följande:

1000 kr

  • Exponering på klubbens hemsida
  • En t-shirt ”Tillsammans”

2500 kr

  • Exponering på klubbens hemsida
  • En t-shirt ”Tillsammans”
  • 2 sittplatsbiljetter eller 4 ståplatsbiljetter

5000 kr eller mer

  • Exponering på klubbens hemsida
  • En t-shirt ”Tillsammans”
  • 5 sittplatsbiljetter eller 10 ståplatsbiljetter
  • Signerad matchtröja

Summan kan swishas till nummer 123 000 45 98, sättas in på klubbens bankgiro 540-3811, betalas med kort på sportkontoret eller betalas kontant (de två sistnämna först när kontoret öppnar igen).

Soffbiljett till matchen mellan A-laget och U19-laget 5/4 (ansvarig Mats Tidstrand/Kujtim Bala)

A-lagets seriepremiär var tänkt att spelas 5/4 borta mot AFC Eskilstuna. Nu när detta inte är möjligt ersätts matchen med en internmatch mellan a-laget och U19-laget. Matchen spelas av naturliga skäl utan publik, men kommer att sändas.

Klubben kommer att sälja soffbiljetter till matchen för 50 kr styck (eller valfri summa) och reklamrättigheter säljs till sponsorer.

Soffbiljetten swishas till nummer 123 522 98 10.

T-shirten ”Tillsammans” (ansvarig Vetton Gramozi)

Klubben kommer att plocka fram ett gäng t-shirtar (inköpspris 60 kr) med trycket ”Tillsammans” på bröstet. T-shirten kommer att marknadsföras i sociala medier och på hemsida och säljas för 249 kr styck.

T-shirten betalas via swish till nummer 123 243 74 73 eller betalas till bankgiro 540-3811.

Femtiolappen (ansvarig Sebastian Lagrell)

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Efter matchen mellan A- och U19-lagen kör vi igång en swishkampanj som kallas ”Femtiolappen”, som enkelt sagt handlar om att folk kan swisha 50 kr för att stötta föreningen.

Femtiolappen swishas till 123 315 79 55.

Övriga initiativ

Försäljning av toapapper (ansvarig Sami Belay/Bo Plym)

Klubben gör ett större inköp av toapapper, som sen säljs vidare till medlemmar, supportrar och företag med god förtjänst.

Medlemsrekrytering (stödkampanj)

Som ett stöd till kampanjen kommer klubben under våren att kontinuerligt uppmana supportrar som inte i dagsläget är medlemmar att betala medlemsavgift.

 Kampanjen kommer att starta 25/3 och pågå fram till dess att Superettan startar.

 

 

 

Läs mer

Startelvan_1000x450

A-lag | 19 september

Startelvan mot Östers IF

Till lördagens hemmamatch mot Östers IF är följande startelva uttagen: 1 Frank Pettersson (MV) 3 Pavle Vagi…