Klubbchefen kommenterar Stadsparksvallen

5 februari 2021

Hybridgräs på Stadsparksvallen

I går kom så det efterlängtade beslutet att lägga hybridgräs på Stadsparksvallen, ett beslut som klubben verkligen välkomnar och som vi vet tas emot med glädje av våra supportrar. För Jönköpings Södra är underlagsfrågan både emotionell och rationell. Det är naturligtvis många i klubben som anser att fotboll ska spelas på gräs och att ett konstgräs i Stadsparken skulle kännas märkligt, men än viktigare är den rationella delen för föreningen. En konstgräsmatta på Stadsparksvallen hade inneburit stora problem för vår herrverksamhet, då det hade krävts en permanent flytt till Stadsparksvallen även för träning, alternativt en dyr investering i en ny konstgräsmatta på Odensberg. Inget av dessa alternativ är att föredra och därför var gårdagens beslut viktigt.

Tittar vi framåt kan vi konstatera att klubben, när alla ombyggnationer är klara, kommer att ha avsevärt mycket bättre förutsättningar för att bedriva elit- och breddverksamhet. Stadsparksvallen rustas upp till en mer modern anläggning, Jordbrovallens två nya konstgräsplaner förbättrar träningsmöjligheterna för våra a-, akademi- och ungdomslag och vi kan fortsätta att använda Odensberg som arbetsplats för våra professionella fotbollsspelare.

 

Spel i Huskvarna under delar av säsongen

Som ni säkert har noterat innebär anläggningen av hybridgräs på Stadsparksvallen att herrlagets matcharena blir obrukbar under en period. I planen från Jönköpings kommun handlar det om perioden mellan april och slutet av augusti 2021. Anledningen till detta är att Stadsparksvallens gräsmatta ska fräsas bort, markvärme ska installeras, hybridmattan ska installeras och slutligen ska en ny gräsmatta sås. Vi hoppas och tror att arbetet kan gå fortare än beräknat, men måste ändå ta höjd för att ungefär halva säsongen måste spelas någon annanstans.

När vi diskuterade alternativa spelplatser fanns egentligen bara två alternativ, Huskvarna eller Borås. Att spela i Borås skulle vara en kostsam historia och samtidigt försvåra för våra besökare (om och när vi får släppa in publik). Att spela i Huskvarna, hur konstigt det än kan kännas i södrahjärtat, är därför det logiska valet. Det innebär en stor ekonomisk fördel, en fördel för våra besökare och det underlättar för våra spelare och ledare (som slipper långa transporter till hemmamatcherna). Vi som minns senaste matchen vi spelade på Vapenvallen 2014 har dessutom positiva minnen därifrån.

 

Timpa-entrén

Det har blossat upp en diskussion om den så kallade Timpa-entréns framtid. Detta beroende på en artikel i Jönköpings-Posten, där det kort angavs att entrén skulle rivas. Det är därför viktigt att förklara bakgrunden till detta beslut och konsekvenserna. Vi inom klubben har haft en löpande dialog med kommunen om utformningen av olika delar av arenan och så även entréerna. När det gäller Timpa-entrén konstateras att den dels behöver flyttas, dels är i princip fallfärdig i dag. Porten och biljettkurerna är ruttna och håller knappt ihop längre, något som klubben har påtalat för kommunen tidigare.

Det som kommer att ske i samband med ombyggnationen är att ett nytt staket kommer att sättas upp runt arenan och en ny entré, med automatisk inpassering kommer att byggas. Detta kommer att ge en snabbare inpassering i samband med matcher. Stadsparksvallenskylten kommer man att bevara och den ska sättas upp vid den nya entrén. Kommunen har lovat att Timpastatyn kommer att vara kvar på Stadsparksvallen, det är dock inte bestämt var den kommer att sättas upp.

Som vanligt får du gärna höra av dig till mig om du har några frågor eller funderingar. Enklast är att skicka ett mail till mig på sebastian.lagrell@j-sodra.se.

 

Gröna hälsningar

Sebastian Lagrell
Klubbchef

 

Läs mer

FF

A-lag | 12 juni

Lördagens startelva

Följande startelva är uttagen till dagens match mot Örgryte IS: 1 Frank Pettersson (MV) 2 Elias Gustafson 7…

Seger

A-lag | 12 juni

Dagens matchtrupp

I dag kl. 15.00 möter vi Örgryte IS på Gamla Ullevi och följande trupp är uttagen till matchen: Frank Pett…