Jönköpings Södra IF

VISION OCH VÄRDERINGAR

Jönköpings Södras varumärke är starkare än någonsin. Anledningarna till det är vi mycket stolta över. Sedan 2006 är föreningen en del av den svenska elitfotbollen, vilket stärktes ytterligare under de allsvenska säsongerna 2016 och 2017. Minst lika stolta är vi över det som finns under vårt representationslag och som också är en del av vårt varumärke.

Vår ungdomsverksamhet har utvecklats under ett antal år och idag är vi certifierade av Svensk Elitfotboll (SEF). Det ger oss rätten att kalla oss för ungdomsakademi. Akademin utbildar fotbollsspelare, men vi lägger också stor vikt vid det sociala ansvaret för att kunna bidra till barnens och ungdomarnas personliga utveckling. I såväl A-lag som ungdomslag finns ett stort antal spelare från bygden. Det är också viktigt för oss och det är därför vår vision är just – Bygdens lag.

VÅR VISION

Bygdens lag!
Fotbollen talar alla språk, och genom Bygdens lag väcker den drömmar, bygger gemenskap, når över generationer och bortom invanda mönster. Vår laganda samlar människor, idéer och möjligheter långt över planhalvor, läktare och nationsgränser.

Bygdens lag rymmer alla känslor, och här finns en plats för alla; medlemmar, supportrar, samarbetspartner, ledare och spelare.

Tillsammans lyfter vi fotbollen, föreningen och vår bygd.

VÅRA VÄRDERINGAR

Klubben är störst
Klubbmärket är det som binder oss samman och det som ger oss framgång. Klubben är större än laget och laget är större än individen.

Tillsammans
Tillsammans bygger vi omtanke, ärlighet och respekt. Vi är Bygdens lag och välkomnar alla som vill dela våra värderingar och målsättningar, oavsett social bakgrund, religiös åskådning eller etnicitet.

Vilja och ambition
Vilja att utvecklas och varje dag bli bättre finns i varje södrait. Ambition är en talang som kännetecknas av att träna hårt.

VÅR HISTORIA

J-Södra grundades 9 december 1922 och första fotbollsmatchen spelades på Hagavallen mot IF Hagapojkarna året därpå. Matchen, som spelades med åtta spelare i varje lag på grund av att planen inte var tillräckligt stor, vanns av J-Södra med 3-2.

1933 hade föreningen utvecklats både organisations- och spelmässigt och lyckades vinna Smålandsserien och flyttades upp till division 3. Resultatet blev en åttondeplats och vidare spel i serien. Båda matcherna mot lokalkonkurrenten IK Tord förlorades men 1935 vann J-Södra över IK Tord med 1-0 efter straffmål av Erik Augstsson. Säsongen slutade i en femteplats och föreningen fick känna på internationell fotboll då SC Libertas från Wien, Österrike, möttes i en match som SC Libertas vann med 8-0.

Silver och vinst mot United

1945 vann laget division II, efter att ha vunnit samtliga matcher, klarade sedan kvalet till högsta serien och blev därmed Smålands första lag i Allsvenskan 1945-46. En av Allsvenskans genom tiderna främsta målskyttar, Carl ”Timpa” Simonsson, stod för 50 av J-Södras 92 mål under denna säsong. Klubbens bästa allsvenska placering blev en andraplats, säsongen 1949-50. Sommaren 1950 reste laget till USA och spelade en träningsmatch mot Manchester United FC på Polo Grounds i New York vilken slutade med en 0-4-förlust. Säsongen 1953-54 hamnade J-Södra på en elfteplats och flyttades ned i division II. 1960 var laget tillbaka i Allsvenskan, efter vinst i Division II 1959, men åkte ur serien direkt. J-Södra blev 1963 nedflyttat till division III efter två svaga säsonger.

Nedflyttning och återtåg

1968 blev J-Södra seriesegrare i division II och fick därmed kvalspela till Allsvenskan där laget 1969 kom att spela för tionde säsongen. Laget lyckades dock inte hålla sig kvar utan slutade på elfte plats och flyttades ned i division II där de blev kvar under större delen av 1970-talet. Under slutet av 1980-talet samt under 1990-talen var föreningen mindre framgångsrik. 1993 spelade J-Södra i division 4 för första gången sedan säsongen 1939/1940 och i den divisionen kom laget att spela under fem säsonger under 1990-talet. Men mot slutet av decenniet satsade föreningen uppåt igen och efter två raka seriesegrar, i division 4 1998 och i division 3 1999, blev föreningen återigen ett division 2-lag från år 2000.

Olle Nordin

Inför säsongen 2003 värvades den förre förbundskaptenen Olle Nordin som ny tränare. Ett tydligt mål sattes upp: J-Södra tillbaka i elitfotbollen senast 2006. Efter serieseger men ett misslyckat kval mot IK Brage 2003 och en något sämre säsong 2004 vann J-Södra serien 2005. I kvalet till Superettan slogs Bunkeflo IF med sammanlagt 6-2. I Superettan lyckades J-Södra såväl 2006 som 2007 hålla sig kvar enbart genom seriespelet, men 2008 tvingades laget till kvalspel mot Östers IF där de lyckades hålla sig kvar.

Kvalfyllt

Olle Nordin meddelade efter säsongen 2007 att han slutar som huvudtränare och övergår till att bli sportchef. Ny huvudtränare blev Thomas Ek. I början av september 2008 avgick Ek på grund av bristande energi. Nordin återinsattes tillsammans med Andreas Jankevics som tränare för klubben. Tränare 2010 är Andreas Jankevics. Jankevics fick dock lämna tränarposten innan det förestående kvalet för att hänga kvar i Superettan. Sportchefen Hans Lindbom togs ner till tränare för avslutningen av säsongen. Tränarbytet blev lyckat och laget klarade sig kvar i Superettan efter totalt 4-0 i kvalet mot IK Sirius. I december 2010 meddelade klubben att Hans Lindbom kommer fortsätta leda laget under 2011. Till sin hjälp får han Lasse Eriksson som ansvarar för träningarna.

Hrgotas avgörande mål

Superettan 2011 var en jämn tillställning. J-Södra var efter 8 omgångar på tredje plats med 14 poäng. Men redan efter 15 omgångar hade Södra droppat ner till 12:e plats med sina 18 poäng. Återigen skulle hösten präglas av kampen att undvika kvalplats. När näst sista omgången redovisades låg J-Södra på 13:e plats och kvalplats. De lag som inför sista omgången riskerade kvalspel var J-Södra 37p, Hammarby IF 37p, Assyriska FF 38p och IFK Värnamo på 39p. På papperet stod J-Södra och Hammarby inför de svåraste uppgifterna då de hade lagen GIF Sundsvall och Ängelholm som båda krigade om en direktplats till Allsvenskan. Då slutsignalerna hade ljudit på samtliga arenor så var det klart att J-Södra hade lyckats att undvika kvalplatsen. Matchen mot Gif på Stadsparksvallen slutade 2-1 till J-Södra efter mål av Christer Persson 1-1 och efter 2-1 av superettans och J-Södras skyttekung Branimir Hrgota. IFK Värnamo drog det kortaste strået efter en svag insats mot Falkenberg på bortaplan. Dock klarade sig länskollegan kvar i superettan efter att ha vunnit båda kvalmatcherna mot Väsby United.

Thelin efter Gren

Firma Hans Lindbom och Lasse Ericsson deklarerade efter säsongen att man lämnade sina platser till förfogande. Ledningen i Jönköping Södra hade nu en svår uppgift att hitta en ny tränare till klubben. Och den 2:e december 2011 presenterade Jönköpings Södra den fd landslagsspelaren Mats Gren som ny tränare. Mats tränar J-Södra säsongen 2012 och 2013 och lämnar klubben precis i samband seriestarten 2014 för att bli ny sportchef i IFK Göteborg. U19-tränaren Jimmy Thelin tar över som tränare och Christer Persson fortsätter som assisterande. J-Södra ligger på plats 28:a i Fotbollsallsvenskans maratontabell med totalt 10 säsonger, 67 vunna, 48 oavgjorda och 105 förlorade matcher.

TILLBAKA I ALLSVENSKAN
2015 blir året då Jönköpings Södra vinner Superettan och för första gången sedan 1969 kommer laget åter spela i Allsvenskan. 2016 startar mycket bra med bl. a. seger med 3-2 över Malmö FF i hemmapremiären inför en fullsatt Stadsparksvall. Till slut blir det en 12:e plats i tabellen och 35 inspelade poäng. Säsongen 2017 blir tuffare och efter 30 spelade omgångar placerar sig laget på 14:e plats med 30 inspelade poäng vilket innebar kvalspel för att få vara kvar i Allsvenskan. Trelleborgs FF stod för motståndet i kvalmatcherna som slutade med en 0-2 förlust på Vångavallen och 1-1 i en snömatch den 19 november på Stadsparksvallen. Degraderingen var ett faktum och 2018 är Jönköpings Södra åter i Superettan……..