Hitta hit

Stadsparksvallen, ligger som namnet antyder i Jönköpings Stadspark. Arenan byggdes 1902 och utsågs 2003 till en av Sveriges 100 idrottshistoriska idrottsplatser, när Riksidrottsförbundet firade 100-årsjubileum.

Begränsade parkeringsmöjligheter

Parkeringsmöjligheterna är begränsade i området kring Stadsparksvallen. Vi rekommenderar att du som ska gå på matchen väljer att gå, cykla eller ta bussen om du har möjlighet till det.

En timme innan matchstart kommer trafiken stängas av på Dunkehallavägen, innan dess finns parkeringsplats utanför arenan i mån av plats. Parkering hänvisas till Jönköping Väster, från vart det går bussar eller är inom promenadavstånd till Stadsparksvallen.

Avstängning av Dunkehallavägen

I samband med matcher där det kommer bli slutsålt eller så kallade högriskmatcher har polisen och Jönköpings kommun i samråd med oss beslutat att stänga av Dunkehallavägen. Vägen kommer att vara avstängd för motorfordonstrafik mellan Dalslundsgatan och Hallmansvägen i samband med match, gäller ej gång och cykeltrafik. Polisen har bedömt att man behöver använda sig av Dunkehallavägen för parkering av supporterbussar.

Buss i linjetrafik kommer dock att trafikera sträckan som
vanligt med hjälp av trafikvakter. Busshållplatsen vid Hallmansvägen kommer vara avstängd i samband med match. Kliv av vid busshållplats Stadsparken, i höjd Dalslundvägen.

För ytterligare information hänvisas till JLT:s hemsida,  Jönköpings kommun eller lokal media.

Om du måste ta bilen

Undvik att parkera på Bäckalyckan/Skänkeberg, vi hänvisar istället till parkeringar inom 10 minuters gångavstånd vid Västra torget, parkeringshuset Järnbäraren samt idrottshuset. Det finns ca 300 parkeringsplatser tillgängliga.

Vi hoppas att vi kan hjälpas åt så att det blir en trevlig upplevelse för alla!

VÄGBESKRIVNING FRÅN SÖDER (E4) samt från väster (Riksväg 40)

 1. Följ skylt mot Centrum.
 2. Kör rakt fram i rondellen och fortsätt på Barnarpsgatan.
 3. Kör rakt fram i nästa rondell och fortsätt på Barnarpsgatan.
 4. Sväng vänster i nästa rondell in på Kungsgatan. Följ vägen ca 1,5 km Sväng vänster in på Dunkehallavägen, skyltat mot Dalvik.
 5. Efter ca 400 m, sväng vänster in på Skjutsarbacken mot Stadsparken.

VÄGBESKRIVNING FRÅN NORR (E4)

 1. Kör av via avfart mot Centrum.
 2. Kör rakt fram i rondellen.
 3. Sväng höger i nästa rondell in på Tullportsgatan.
 4. Sväng vänster vid T-korsning in på Östra Storgatan.
 5. Sväng första gatan till höger in på Strandgränd.
 6. Sväng vänster in på Norra Strandgatan.
 7. Följ vägen rakt fram i ca 2,7 km.
 8. Sväng höger mot Dalvik.
 9. Efter 100 m, sväng vänster mot Dalvik.
 10. Efter ca 400 m, sväng vänster in på Skjutsarbacken mot Stadsparken.

HISTORIK OM STADSPARKVALLEN OCH OM KLUBBENS TIDIGARE SPELPLATSER
Stadsparksvallen har varit J-Södras högborg ända sedan begynnelsen. Fösta riktiga matchen spelades dock på gruset på Hagavallen 1923 men de klassiska matcherna har spelats på anrika Vallen, som den ofta kallas i folkmun.

Jönköpings stadspark anlades 1896 och platsen kallades tidigare för Skjutsarehagen. Redan då användes platsen för allmän idrott eller friidrott som vi idag kallar det. Fotbollen var också tidig och faktum är att SM finalen spelades här redan 1902. Jönköpings AIF mötte Örgryte IS och jönköpingsgänget hade inte en chans mot jättarna från Göteborg som vann med hela 9-0.

På den tiden kallades idrottsplatsen kort och gott för Vallområdet och samma år som det spelades SM final i fotboll arrangerades också det första svenska mästerskapet i friidrott i Jönköping och Vallområdet.Året dessförinnan, 1901, gjorde idrottsplatsen i ordning och med tiden förbättrades området med byggnader och läktare. I slutet av 1925 fick man klartecken för en renovering och utbyggnad och den 4 september 1927 invigdes den ”nya” idrottsplatsen med fotboll mellanJönköpings IS och Husqvarna IF samt tävlingar i friidrott. Just namnet Stadsparksvallen användes då det gällde fotbollsmatcher men namn som Jönköpings idrottsplats och Jönköpings Stadion användes också. Folkets namn blev dock Stadsparksvallen.

Det är inte bara vi jönköpingsbor som tycker att Stadsparksvallen är en av Sveriges vackraste arenor men samtidigt var det inte optimalt att arrangera stormatcher och friidrottstävlingar pga. det svåra läget. Parkeringsmöjligheter har sedan bilinvasionen varit ett problem och många gånger har det också diskuterat att bygga en helt ny arena.För många är Stadsparksvallen förknippat med Jönköpings Södra och det är väl inte så konstigt. Vallen och J-Södra har alltid följts åt och det är där man spelat sina stormatcher när laget spelade i allsvenskan. Publikrekordet för fotboll på Vallen hämtar vi också från den allsvenska tiden. I mötet mot Malmö FF den 23 april 1949 knöade hela 18.582 in runt och kring Vallen trots den tidiga våren och kylan i luften. Man kan fråga sig hur många som kommit om matchen spelats en månad senare. Matchen förlorade tyvärr Södra med 4-1 och Ivar Ejdefjell gjorde hemmalagets mål. Just den säsongen är den främsta för J-södra då man till slut, efter seriesuveränen Malmö, knep det stora silvret.Stadsparksvallen har således varit en allsvensk arena många gånger. J-Södra har som bekant 10 säsonger i finrummet och den störste av dem alla finns nu avbildad utanför entrén. Karl ”Timpa” Simonsson syftar jag givetvis på men även Goran Zelenovic finns avbildad i trä uppe på sittplatsläktaren.När J-Södra för första gången gick upp i allsvenskan, 1945, gjordes en justering av anläggningen och så sent som 1983 invigdes en ombyggnad då arenan också hade blivit kvitt sina löparbanor och blivit en riktig fotbollsarena. Friidrotten som hade haft en stor plats på vallen fick nu flytta över verksamheten till Råslätts IP.
I mitten av 1940-talet pågick diskussioner om en ny storidrottsarena i Jönköping. Det snacket har vi som bekant än idag. I september 1944 startade en utredning kring arenafrågan och förslaget man kom med var att utvidga idrottsplatsen på Rosenlund till en plats för 15.000 åskådare. Därtill skulle även en ny träningsplan anläggas och kostnaderna för detta beräknades till 511.000 kronor, självklart väldigt mycket pengar på den tiden.

Debatten var stor kring det ”nya” förslaget med Rosenlund och dels förslaget att rusta upp Stadsparksvallen ytterligare. Idrottsfolket ville utvidga Stadsparksvallen och de fick också stöd av Riksidrottsförbundet. På andra sidan fanns Stadsparksstyrelsen som hävdade att en utbyggnad skulle göra för stort intrång i parken. De boende vid Bäckalyckan var heller inte förtjusta över den ideén eftersom bilparkeringen redan då skedde till stor del i området vid stormatcher.

Läget var låst och faktum är att än idag är frågan inte löst. Diskussioner har varit uppe senare också och 1970 såg det faktiskt ut som att frågan skulle lösas, då på Rosenlund, men det ekonomiska (som så många gånger förr) läget gjorde att det inte blev av då heller.

Under året har J-Södra själva tagit fram en skiss hur en ny arena skulle kunna se ut. Tillsammans med A+F Arkitektkontor har J-Södra tagit fram en skiss på hur en modern arena ska se ut. Enligt förslaget ska den södra läktarbyggnaden med sittplatser vara intakt. I stället ska den norra ståplatsläktaren ersättas med en ny byggnad. Där ska det finnas 5 000 sittplatser, men även en rad andra funktioner. Det ska skapas ytor till kontorslokaler, restaurang, bar, VIP-utrymmen, omklädning, förråd, kansli och biljettförsäljning under läktaren.

J-SÖDRA BÖRJADE FOTBOLLSTRÄNA VID TORPAPLANEN
Där Lovisagatan idag korsar gamla järnvägsbanken för tidigare Ulricehamnsbanan låg J-Södras första träningsplan. Det var en lutande plan likt en skidbacke och planen saknade också målställningar. Planen användes enbart till träning och några matcher spelades inte där tack och lov.Gillis Skoog, J-Södras legendariska lagledare, berättade i en artikel från Gudmundsgillets årsbok 1998 hur J-Södra mötte Tord på en plan vid Killallén ut mot Liljeholmskärret. Över 1.000 åskådare kom för att se denna drabbning mellan två juniorlag en söndagsförmiddag. Så visst fanns det intresse för fotboll i staden.

J-SÖDRA OCH ROSENLUND
1934 beslutade man att en träningsplan för fotboll skulle anläggas på Rosenlundsområdet. Arbetslösheten var stor i hela landet och så också i Jönköping. Därför valde man att bygga anläggningen för att ge fler arbetslösa arbeten. Idrottsplatsen fick statligt stöd och blev färdig krigsåret 1939.

J-Södra har bland annat spelat div II fotboll på Rosenlund och publikkapaciteten nådde till 8.000 åskådare. Flertalet av J-Södras träningsmatcher under den allsvenska tiden förlades till Rosenlund och när Helsingborgs IF spelade mot J-Södra gjorde stormålvakten ”Rio-Kalle” Svensson en av sina första matcher för skåneklubben. Denna idrottsplats kallades för både Rosenlundsvallen och Rosenlunds Idrottsplats. Idrottsplatsen, som inte finns längre, låg där Rosenlundsbadet idag ligger.

GRUSPLANEN HAGAVALLEN
J-Södras första match någonsin spelades på lilla Hagavallen. Denna klassiska fotbollsplan låg ursprungligen precis i anslutning till Skogskyrkogården. Planen kom att flytta 50-100 meter när vägen byggdes. Hagavallen nyttjades av många lag och inte bara Hagapojkarna och Jönköpings Södra. IK Tord inledde alla sina säsonger med träningsspel mot just J-Södra. Hagavallen har också varit något av Korpens hemmaplan inledningsvis.

HÖGBORGEN ODENSBERG
Sommaren 1945 började J-Södra arbetet med att bygga en sportstuga och en provisorisk plan anlades samtidigt. Det dröjde dock till 1957 innan en riktig fotbollsplan kunde invigas med pompa och ståt. På 60-talet såldes anläggningen till Jönköpings Stad men i slutet av 90-talet köpte J-södra tillbaka anläggningen. Idag används Odensberg till både träningar och samlingar.