Södra i Samhället

Fotbollen har en viktig roll i samhället. Jönköpings Södra är en stark, lokal förening med över 600 aktiva ungdomar, en egen akademi, ett herrlag som tillhör Svensk Elitfotboll och ett damlag som gör sin första säsong under 2019. I och runt föreningen finns ett stort antal ideellt arbetande ledare och funktionärer som bidrar till en väl fungerande verksamhet.

Södra i Samhället omfattar föreningens ambition att synliggöra de samhällsnyttiga aktiviteter som sker i föreningens regi idag. Under begreppet samlas även framtida projekt och aktiviteter vars syfte är att bidra till den lokala samhällsnyttan i Jönköpingsregionen.

Svensk fotboll bidrar till samhällsnyttan!
2018

Svensk Elitfotboll (SEF) är en intresseförening för alla föreningar i Allsvenskan och Superettan. SEF har under de senaste åren låtit revisions- och rådgivningsföretaget EY, analysera de Allsvenska klubbarnas årsredovisningar för att identifiera sambandet mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Det som är nytt i analysen för 2017 är en fördjupning i elitfotbollens bidrag till samhället som utgår från tre av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

När EY i våras presenterade sin ekonomiska rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?” så slog företaget fast att klubbarna i Allsvenskan och Superettan 2017 sparade det svenska samhället som minst 775 MSEK.

Undersökningen är gjord utifrån tre parametrar som alla är mätbara. Det handlar om:
Volontärtimmar – Värdet av antalet ideella ledare i föreningen samt ideellt arbetande funktionärer vid föreningens matcher.
Hälsa och Välbefinnande – Värdet av aktiva ungdomar som tränar och spelar matcher i föreningens regi.
Jobb/Utanförskap – Värdet av skapat och förmedlat jobb till personer i utanförskap.

Rapporten är även nedbruten på klubbnivå och för Jönköpings Södras del handlar det om beräkningar av volontärtimmar och hälsa- och välbefinnande och bara där kan bidraget till samhällsnyttan summeras till minst 18 MSEK för 2017*.

Jönköpings Södra har via sin verksamhet en viktig roll i samhället och EY:s rapport är startskottet för föreningens ambition att framöver synliggöra och kommunicera de aktiviteter som bidrar till samhällsnyttan. Det blir också en viktig del i utvecklingen av framtida aktiviteter och projekt inom ramen för ”Södra i samhället”.

*EY har detaljgranskat fotbollens samhällsnytta på liganivå, inte på klubbnivå.

—————————————————————————————————————

Nedan beskrivs exempel på de samhällsnyttiga engagemang som ryms inom Södra i Samhället:

Grön support inom ungdoms- och akademiverksamheten
Bildresultat för grön support j-södra

Grön support är en stödfunktion inom ungdomsakademin (främst riktad mot 15 – 19 år), där resurspersoner med särskild expertis är knutna till viktiga områden för att stärka ledare och spelare utifrån ett helhetsperspektiv. Områdena och syftena med dem är följande:

Värdegrund (Håkan Wetterö)
Att få spelarna att trivas i laget och föreningen.
Att lära föreningen använda relationer för att få ut max av spelarnas potential.

Skolstöd (Henrik Appelberg)
Att få skolarbetet och fotbollen att fungera bra ihop och att möjliggöra full satsning på både skola och fotboll.

Idrottspsykologi (Kalle Tedman)
Att förbättra tränarnas ledarskap så att spelarna får ut max av sin kapacitet genom att agera rätt oavsett omständigheter.

Samtalsstöd (John Ahlström)
Att få ledarna att se sina spelare i ett helhetsperspektiv som människor och fotbollsspelare och möta varje individ på det sätt som hen behöver.

——————————————————————————–

Jönköpings Södra hjälper Hela Människan att hjälpa
våren 2019

Bildresultat för hela människan j-södra

Under februari och mars pågår ett projekt inom ramen för Grön Support där killarna i Jönköpings Södras U17/U19 gör en samhällsinsats genom att vara med på den s.k. brödrundan för Hela Människan. Olika caféer i stan skänker gårdagens bröd, bakverk, frallor, lunchlådor m.m. till behövande i Jönköping och Huskvarna. 3-4 killar per helg lånar då Hela Människans gröna buss och åker runt i stan och hämtar upp detta som sedan fördelas till behövande. Hela Människan är en organisation (f d RIA) som hjälper behövande och utslagna i Jönköping. Killarna får information om Hela Människans arbete samt möjligheten att ställa frågor kring hur man hjälper människor i nöd samt hur man kan jobba i förbyggande syfte för att inte hamna i missbruk, utanförskap i samhället, ekonomisk utsatthet etc.

Syftet med projektet är att göra en samhällsinsats där förhoppningen är att killarna ska växa som individer genom att göra något för någon annan.

———————————————————————————-

Jönköpings Södra stöttar Sköra Hjärtan
våren 2019

Sköra Hjärtans mål är att bidra med pengar till forskningen på medfödda hjärtfel. I dag räddas barn som inte tidigare kunde räddas tack vare avancerad teknik under hjärtoperationer som inte var möjlig förr. Jönköpings Södra stöttar organisationen och möjliggör för barnen att besöka såväl våra träningsanläggningar som hemmamatch på Stadsparksvallen.

————————————————————————————–

Vätterhemsdagarna på Österängen, Råslätt och i City
2018-09-01

Vätterhemsdagarna

Vätterhem är en viktig samarbetspartner till Jönköpings Södra. Varje år arrangeras Vätterhemsdagarna på Österängen, Råslätt och i City. Vid dessa tillfällen deltar föreningen med spelare från a-laget för att unga tjejer och killar ska få en chans att träffa sina fotbollsidoler och utmana dem i diverse tävlingar. Utdelning av vattenflaskor och annat passande finns också med på programmet.

—————————————————————————————–

Lirarnas dag på Jordbrovallen
2018-08-25

Lirarnasdag-hemsida

Det är de unga lirarna som tar plats på scenen när Jönköpings Södra arrangerar Lirarnas dag på Jordbrovallen.

Det är närmare 70 lag som deltar från föreningar i Jönköpingsregionen men även från områden utanför Jönköping. Vi välkomnar bl. a. Norrahammars GIS, IK Tord, Mariebo IK, Värnamo Södra FF och Mantorps FF. Det är flickor och pojkar födda 2009, 2010 och 2012 som ska få en härlig fotbollsupplevelse där fokus ligger på att ha roligt tillsammans. Matcherna spelas via 3-manna och 5-mannaspel och spelas mellan kl. 09.00-14.30 såväl lördag som söndag.

Syftet med Lirarnas dag är att ge de riktigt unga fotbollsspelarna en positiv bild av att spela matcher tillsammans. De yngsta åldersklasserna är inte igång med organiserat seriespel ännu och förhoppningen är att helgen ska ge dem inspiration inför kommande år. Det sker ingen resultatrapportering utan det är fullt fokus på att ha roligt tillsammans.

Lirarnas dag sysselsätter ca 30 ideella funktionärer som via sina insatser under helgen ser till att skapa en positiv upplevelse för spelare, ledare och publik.

Varmt välkomna till Jordbrovallen den 25-26 augusti för att heja på och stötta bygdens yngsta fotbollsspelare.

———————————————————————————————–

Zlatanera cup och Jönköpings Södra i samarbete
2018-07-09

För andra året arrangeras Zlatanera Cup på Jordbrovallen och i år är det den 11 augusti som gäller för arrangemanget som förenar mångfald, idrott och kultur.

Under dagen spelas ett stort antal fotbollsmatcher där lagen fylls med spelare av  nyanlända, svenska ungdomar, politiker och företrädare från näringslivet med flera. På Jordbrovallen erbjuds en rad olika aktiviteter vid sidan av planerna och efter matcherna finns möjligheten att se Samir och Viktor uppträda från scen.

För Jönköpings Södra är Zlatanera Cup ett tillfälle där vi är representerade med funktionärer från många delar inom föreningen. Spelare, ledare, anställda och styrelserepresentanter deltar under dagen vars syfte är att skapa en mötesplats som blandar alla oavsett ålder, kön och etnicitet.

—————————————————————————————————————-

Jönköpings Södras sommarcamp på Jordbrovallen
2018-06-20

Den här veckan har Jönköpings Södra arrangerat sin årliga sommar/målvaktscamp för ungdomsspelare i åldrarna 7-13 år på Jordbrovallen. Campen startade i måndags och fortsätter fram till imorgon, torsdag. Veckan har varvat fotbollsträningar med teori, olika tävlingar, samt gemensamma luncher och fikapauser.

Veckan har även bjudit på dagliga besök av våra a-lagspelare som varit på plats för att umgås, snacka fotboll och ge autografer. På bilden ovan ser ni när Anton Liljenbäck och Max Watson besökte Jordbrovallen efter onsdagens a-lagsträning. Som ni ser så var det inte enbart ungdomsspelarna som fick autografer!

  • “Vi har haft ett varierat upplägg med olika teman varje dag för att ungdomarna ska få så bra fotbollsutbildning som möjligt. Trots att vädret inte har varit på topp så har ungdomarna varit fyllda med energi under veckan.” Säger ungdomskoordinator Viktor Rönneklev som är väldigt nöjd med veckan.
  • “Sommarcampen är en prioriterad aktivitet för Jönköpings Södra. Det är en vecka som innehåller både utbildning och inslag av lek och samhörighet. För några av ungdomarna kan det vara den första kontakten med föreningen och som blir det starten för många år av fotboll och kompisanda. Förhoppningen är att det blir en långvarig, positiv upplevelse för individen, föreningen och för samhället i stort.” Säger Klubbchef Fredrik Ståhl om hur viktig sommarcampen är.

———————————————————————————————————————-

Jönköpings Södra och Arbetsförmedlingen i lokalt samarbete
2018-06-20

På bild: Conny Eriksson (Arbetsförmedlingen), Viljo Peterson Dahl (Ekonomiansvarig), Fredrik Ståhl (Klubbchef)

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Arbetsförmedlingen (AF) har sedan tidigare tecknat ett centralt avtal som är en del i klubbarnas ambition att lyfta fram och utveckla klubbarnas samhällsengagemang. Genom samarbetet med AF vill klubbarna i Allsvenskan och Superettan bl.a skapa meningsfull sysselsättning för människor i utanförskap.

Nu har Jönköpings Södra och Arbetsförmedlingen Jönköping tecknat ett lokalt samarbetsavtal som syftar till att få människor i utanförskap i sysselsättning och då primärt i en roll riktat mot Jönköpings Södras ungdomsverksamhet.

  • I ett första skede handlar det om att skapa en roll i organisationen som kan bidra med praktisk hjälp i samband med vår dagliga ungdomsverksamhet samt vid t.ex genomförandet av cuper och utbildningar, säger Jönköpings Södras klubbchef Fredrik Ståhl.

På sikt ska föreningen utveckla samarbetet med AF till att innehålla aktiviteter där Jönköpings Södra bidrar till kontakt mellan arbetssökande och företag inom vårt eget nätverk. Allt inom ramen för föreningens ambition att bidra och synliggöra värdet av ”Södra i samhället”.

———————————————————————————————————————–

Jönköpings Södra besökte IF Hallbys fotbollsskola
2018-06-19

Under tisdagen var Jönköpings Södra representerade på IF Hallbys fotbollsskola och det var a-lagets Fredric Fendrich och Sebastian Crona som fanns på plats på Skandiamäklarna IP.

Det är ca 300 deltagare i IF Hallbys fotbollsskola så Fredric och Sebastian hade fullt upp under förmiddagen med att svara på frågor, berätta om sina egna fotbollsminnen och skriva autografer.

Den här veckan är det stor aktivitet på många av Jönköpings idrottsplatser då det är flera fotbollsklubbar som arrangerar fotbollsskolor. På Jordbrovallen arrangerar Jönköpings Södra en egen Sommarcamp för ungdomar i åldrarna 7-13 år.