IMG 0606

Leffe Minuten - speaker och obotlig optimist

2024-06-30

I det fjärde avsnittet av Gröna hjärtan möter vi Leif "Minuten" Gustavsson som bland annat berättar om hur han fick sitt smeknamn och hur han upplevt Södras upp- och nedgångar genom åren.

Det är 28 grader varmt när jag möter Leif ”Minuten” Gustavsson inne på Stadsparksvallen. Vi sätter oss i speakerbåset där vi har utsikt över Vallens perfekt gröna gräs och där Vättern skymtar mellan läktarsektionerna. ”Vi har Sveriges vackraste arena”, konstaterar Leffe med ett leende.

Först av allt, ditt smeknamn Minuten. Var kommer det ifrån?

- Jag är ju uppväxt i Grimslöv utanför Växjö, men av en slump fick jag jobb på Sparbanken i Jönköping i oktober 1977. Då fick jag till uppgift att introducera den nya uttagsautomaten som hette Minuten, som för övrigt var grön och vit. Jönköping var först i Sverige med den tjänsten, tidigare hade man handlat med checkar så det här var revolutionerande.

- Min uppgift var att förse alla lönekunder med ett minutenkort. Jag hade en egen disk på banken och där stod jag i grönvit tröja med Minuten på. Och så kom smeknamnet till.
Egentligen var jag bara anställd i sex månader för Minuten-projektet, men det förvandlades till en 40 årig anställning på banken. Jag tackade för mig 2017 vid 61 års ålder då jag kunde ta del av avtalspension.

- Så jag har varit pensionär sedan dess och då behöver man ju fördriva tiden och det gör jag bland annat med Södra.

När började du engagera dig i klubben?

- Det var under 1983. Jag var faktiskt sekunder ifrån att bli kassör i IK Tord, som var arga konkurrenter till Södra på den tiden. Vår personalchef på banken var med i Tord och när deras kassör behövdes bytas ut fick jag frågan om att ta över. Men då var det ett antal Södraiter som talade mig till rätta. Bland annat Jan-Erik Persson (Nina Persson i Cardigans pappa), som också var chef i banken, som övertalade mig att bli Södrait istället.

- Sen började jag hjälpa till på Södras kansli med bokföring. Året därpå kom jag in i styrelsen. Jag var kassör mellan 1984 och 92. Det var samma problem då som det är idag med ekonomi och likviditet. 1981 var vi väldigt nära att gå i konkurs, men det löste sig då i stort sett alla leverantörer skrev av 75 % av J-Södras skulder.

Var det under den perioden som du blev Södrait på riktigt?

- Ja, det stämmer. Det var en väldig rolig tid, speciellt 1984 – klang- och jubelåret - då Jönköping firade 700 år. Man gjorde en satsning i Södra och köpte bland annat in lite nya spelare. Vi låg i trean då, som vi vann, och sen fick vi kvala för att gå upp till tvåan. Vi blev lottade mot Karlskrona som skulle vara mycket bättre än oss, sa alla. Men vi vann den första matchen hemma med 6-0 och 4-0 borta.

- Den kvalvinsten är ett otroligt starkt minne, det var bland det roligaste jag varit med om. Kanske till och med roligare än när vi gick upp i allsvenskan.

- Men vi hade ett för svagt lag för tvåan så vi åkte ner igen.

Var det tufft att vara Södrait under åren som följde?

- Ja det var det. Hur man överlevde 90-talet vet jag knappt. Det blev sämre och sämre. Vi ramlade ner i fyran och ska vi vara riktigt ärliga var det division fem till och med. Vi mötte Ekhagen, Örserum – det var mörka år.

- Jag gick ur styrelsen 92, men jag kunde inte släppa Södra helt - fotboll har ju alltid varit det största intresset. Så jag höll mig kvar.

- Under 90-talet var vi väldigt nära att gå ihop med en annan klubb från Jönköping, Råslätt SK, mycket av ekonomiska skäl. Råslätt skulle byta namn till FC Jönköping och då fanns en förfrågan om vi skulle göra en fusion med klubbarna. 1991 röstade vi i styrelsen och det slutade 4-3. Jag var en av de fyra som röstade för att Södra skulle vara en egen klubb.

På bilden nedan är de fyra som röstade för att Södra skulle vara en egen förening. Från vänster: Leif Gustavsson, Ulf Lantz, Kenneth Wennblom och Uno Karlsson.

20220705 11.17.33 1854 Print

- Men det fanns positiva saker under 90-talet med. Vi anordnade sommarmatcher för att glädja Södra-supportrarna lite. Den största av dem var matchen mot Lazio, som hade  Kenneth Andersson i truppen och Svennis som tränare. Då satt jag här i speakerbåset med Lasse Granqvist och Tord Grip - det var fantastiskt!

- Sen blev det ju allt bättre. 2003 kom bomben då Olle Nordin kom till klubben och utan honom hade vi aldrig haft de framgångarna vi hade senare. Det blev sådan ordning och reda, allt blev proffsigt.

- Det bästa minnet från de åren är Olles tredje år då mötte Bunkeflo i kvalet för att gå upp till division två. Vi vann med 6-2 totalt under de två matcherna. Matchen på Vallen var en så kallad enkronasmatch och det kom över 9000 åskådare, det var helt fantastiskt!

- Olle stannade sju år i klubben, som tränare och sportchef, och det var unikt. Den kontinuiteten skulle man vilja se mer av.

Har du varit speaker under alla år i klubben?

- Jag var speaker mellan 1988-2014 men inte 2015 samt under de två säsongerna då vi var i allsvenskan (2016-2017). Då tog vi in Håken Eng från Radio Jönköping. Men jag satt i sekretariatet (några dörrar bort från där vi sitter i speakerbåset) på den tiden. Jag har suttit i något av de här båsen i 40 år. 

- Under de senaste säsongerna har jag hoppat in som speaker vid förhinder, men det är först i år som jag är ordinarie igen.

Du är även klubbmästare i Södra – vad betyder det?

- Ja, du det är en konstig titel som föreningen hade framför allt förr och som var viktig under 40-60-talet. Sen fanns den inte under många år men kom tillbaka 2012. Jag blev tillfrågad 2018 om att ta tjänsten. 

- Man ska uppvakta medlemmar vid bemärkelsedagar och klubbar, förbund med flera. Det kan vara tråkiga grejer också som att gå på begravningar, anordna föreningsaktiviteter som ex bussresor till bortamatcher. Det har inte blivit så mycket av det på grund av ekonomiska orsaker. Jag skriver brev till alla betalande medlemmar med gratulation för de som fyller jämnt fr o m 40 år. Och alla som fyller allt över 90 får varje år - det har vi tre stycken.

- En av dem är riksdagens förra talman Thage G. Petersson, som varit industriminister, justitieminster och försvarsminister. Han har alltid varit medlem i J-Södra trots att han är född utanför Växjö. Han lider med klubben just nu. Han är 91 i år.

Du är även aktiv i Odensbergsgruppen. 

- Ja, det är för att jag är klubbmästare och jag är alltid med på deras möten

Odensbergsgruppen, som består av gamla spelare och ledare, samlar in pengar för driftkostnaderna för Odensberg och hjälper till med tipspromenader, julskyltning, marknaden och annat.

- De har också en arbetsgrupp som jobbar fysiskt med hammare och spik och såg och renoverar och förbättrar på Odensberg, de träffas varje tisdag. De behöver lite yngre folk som kan vara med varje - de äldsta börjar bli gamla.

Leffe uppmanar alla som är praktiskt lagda att de kan höra av sig. Det behövs nytt och yngre folk till arbetsgruppen påpekar han vid flera tillfällen.

Har du spelat fotboll själv?

- Nej, inte spelat fotboll själv vilket är konstigt. Mycket privat när jag var liten med kompisar men . Friidrott och bågskytte höll jag på med i Grimslöv AIF, som än idag en av Smålands mest aktiva bågskytteklubbar. Men fotboll var man inte lika duktiga på, IFK Grimslöv låg i division 6 och ligger väl där än i dag.

- Det som tände mitt intresse för fotboll var Öster. Min granne tog med mig på en match, det var kval mot Brage 1967. 26 400 åskådare på Värendsvallen. De hade missat tre kval och nu gällde det. I slutminuten gjorde Sune ”Sotarn” Persson 1-0 och allt exploderade på Värensvallen. 

- Jag fick bäras ut efter matchen, för jag hade sån kramp. Var bara 11 år då och hade stått ett par timmar innan matchen dessutom. Det var trångt på ståplats och jag kunde inte röra mig. 

IMG 0613

Med handen på hjärtat håller du på Södra eller Öster?

- Ha det är många som frågar. Svaret är absolut Södra. Jag bodde 20 år i Grimslöv, men här har jag bott och jobbat i över 40 år

- Det var fruktansvärt tungt när Södra åkte ur superettan. Jag var på väg att pensionera mig från föreningen då, men det tog en vecka och så var jag sugen igen.

Vad tror du om årets säsong?

- Vårsäsongen har gått sämre än vad jag gissade, det börjar sätta sig nu. Jag är optimistisk inför hösten.
Jag tror vi kommer hamna på övre halvan i år. Så kommer vi att vinna nästa år! Men, då måste man få ordning på ekonomin.

- I en så här stor stad så borde näringslivet hjälpa till ännu mer. Det borde gå med tanke på hur stor stad Jönköping är.

***

Där lämnar jag Leffe Minuten Gustavsson efter en mycket trevlig eftermiddag. Många av hans historier finns att läsa i jubileumsboken som han skrivit ihop med Lars-Göran Åkerberg och Uno Karlsson. Boken finns på sportkontoret, Jordbron. Det går också bra att kontakta Leffe för att köpa ett exemplar på tel eller SMS 076 - 190 04 28.

 

Fler nyheter

Till alla nyheter