IMG 1109

Södra Tifo - sätter färg på läktarna

2027-01-01

Gröna hjärtan-serien rullar vidare och den här gången möter vi Felix och Alex från Södras Tifo, en grupp vars mål är att skapa fantastisk inramning till Södras matcher, och det gör de verkligen.

Alla minns vi det mäktiga Fredric Fendrich-tifot som hissades upp under hans sista match för J-Södra, eller hur Återtåget rullade in på Jönköpings station inför premiärmatchen i våras.

Vad många nog inte vet är hur mycket tid och engagemang medlemmarna i Södra Tifo-gruppen lägger ner för att skapa sina fantastiska tifon.

I intervjuserien Gröna hjärtan möter vi den här gången Felix, 26, och Alex, 14, från Södra Tifo. Vi träffas klockan elva en lördagsförmiddag på Vallen, och killarna har redan varit här i ett par timmar för att rigga dagens tifo. 

IMG 1104

Vad är Södra Tifo?

- Södra Tifo är fristående grupp som är öppen för alla som brinner för J-Södra och gillar läktarkoreografi.

- Tidigare var tifo-arbetet utspritt mellan olika grupper på läktaren, men inför säsongen 2020 började vi snacka om att skapa en öppen verksamhet genom en fristående grupp. Sedan kom Corona och allt blev förskjutet. Vi kom igång ordentligt inför säsongen 2022.

Hur går det till när ni skapar ett nytt tifo?

- Ofta har vi möten en till två gånger i månaden, och snackar om vad som är görbart och tar fram en design. Nytt för i år är att vi har en kille som kan Illustrator (ett datorprogram där man jobbar med vektorgrafik) och som tar fram en bild åt oss. En skiss kan ta uppåt 20 timmar för honom att göra.

- Sen tar vi ett möte och kollar om det ser bra ut och om det kommer att funka. När skissen är klar så tar vi bilden och delar upp den i massa småbilder. Sen tar vi en projektor och tejpar upp tyg på väggen och skissar från projektorbilden på tyget.

- Tifot som vi har gjort till idag är 16 gånger 8 meter, så det blir mycket småbilder att skissa. En skissbild är ungefär 3,5 meter gånger 1,5 meter hög. Så flyttar vi bilden så vi får överlapp på varje bild, sen limmar vi ihop tyget.

- När vi har skissat klart behöver vi en lokal att måla i, vilket alltid är ett problem.

- I vanliga fall har vi tillgång till ett lager som är ungefär 5 gånger 10 meter beroende på hur mycket varor som förvaras där. Dagens tifo är 16 gånger 8 meter, och hade vi målat det där hade det tagit 3-4 gånger.

- Den här gången hade vi tur och fick tillgång till en större lokal, dock på väldigt kort varsel. Vi fick tag på lokalen klockan 14 och började måla vid 16:45 när de flesta hade slutat jobbet. Även om det var snabba ryck sparade vi mycket tid då vi kunde måla allt vid ett och samma tillfälle.

Skissar Målar

Hur lång tid tar det?

- När vi målade tifot till idag, som inte har så mycket detaljer, så kunde vi använda roller och då går det snabbare.

- Sen måste det torka, vilket är något vi inte kan påverka oavsett hur stort eller litet tifot är. Man vill gärna vara på den säkra sidan, så man vill helst ha minst åtta timmars torktid. När det är klart kan vi rigga det på Vallen eller ta med till bussen till bortamatcherna.

- Vi var här vid 10 imorse och nu är klockan 12, och då är det här ändå ett enkelt tifo. Uppskattningsvis har det tagit 125-150 mantimmar att göra allt jobb totalt.

- När vi skulle rigga Halsdukstifot var vi här i fyra timmar!

- Grejen med tifo-verksamheten är att det ska vara en överraskning, den ska vecklas ut och bli ett överraskningsmoment för alla.

Det som är lite tråkigt, konstaterar Felix, är att alla tifon slängs efteråt. Problemet är dels att folk har sett tifot en gång, dessutom är det svårt att förvara de stora tygstyckena då de behöver värme. Om det regnar går det inte att förävara ändå, då färgen har en tendens att klibba. Annars försöker Södra Tifo spara så mycket som möjligt några exempel på det är tyg flaggor, nät och andra saker för att hålla uppe tifona.                       

Tifo Klart

Fidde-tifot måste tagit mycket tid att göra?

- Det var kämpigt. Då var vi i ett lagertält ute. Vi målade från måndagskväll till lördagsmorgon under en vecka, matchen var på lördagen. Lyckligtvis var det några som hade studiedagar och kunde jobba även dagtid.

- Då vi var många som jobbade blev det kondens i tältet och färgerna började rinna. Men vi fixade några bra värmekanoner, så det löste sig.

- Sedan fick vi problem när vi skulle hissa upp tifot framför läktaren. Vi byggde en anordning med träplankor, men repet fastnade i ett av hjulen så vi fick slita som fan. Det var väldigt tur att det löste sig.

- Men det var värt det såklart. Resultatet blev fantastiskt och det behövde det vara när någon som varit så betydelsefull för föreningen som Fidde ska sluta.

Fidde Tifo 2 Tifo

Vi är många som uppskattar den fantastiska inramningen som ni åstadkommer. Finns det något man kan göra för er som privatperson? 

- Ja, har man så man kan köpa väggfärg billigare, material, penslar, rollers, tyg – gärna polyestertyg som tifona är tillverkade av eller liknande tunt tyg - så är det bara att höra av sig!

- Datorer, projektorer – det är dyrt – vi använder bara våra privata i nuläget. Hade varit bra om vi hade egna grejer i gruppen.

- Swisha Södra-tifo om ni vill hjälpa till. Det handlar inte om stora belopp. Bidrar många så blir det en stor summa i slutändan. Gör man det kan vi fortsätta med att skapa tifon. Utan bidrag kan vi inte fortsätta med vår verksamhet som är unik för division 1.

- Pengarna vi får in till tifoverksamheten går bara till tifomaterial så som tyg, färg, penslar, plast och lokalhyra, förtydligar Felix. Pengarna går inte till pyroteknik eller bengaler.                 

****

Här kommer några exempel på vad det kostar att tillverka tifo:

1 sprayburk - 50 kr

10 meter tyg - 120 kronor

3 liter färg - 300 kronor

***

Vill du vara med och måla tifon eller kan bidra på något annat sätt genom material eller liknade, prata med någon kring capo-platsen eller souvenirerna på hemmastå, eller hör av dig till infosodratifo@gmail.com

Stöd Södra Tifo genom att swisha: 123 160 55 59, VIKTIGT att märka din betalning med “Södra Tifo”

Fler nyheter

Till alla nyheter