Fredrik Uddén

Fredrik Uddén: Supportern som bidrar på många plan

2024-09-19

"Så länge man gör någonting för Södra varje dag så har man gjort någonting!" Så säger Fredrik Uddén, aktiv medlem i Green Machine och medkompositör till ingångsmarschen.

I intervjuserien Gröna hjärtan möter vi Fredrik Uddén, som gjort avtryck på Stadsparksvallen på många sätt. Han skrev Kungarna af Stan ihop med sitt dåvarande band nolltresex och var drivande i att det finns en Green Machine-halsduk ingjuten under GM:s fötter. 

Vi möts i loungen på Vallen där vi pratar om supporterkulturen, om saknaden av en Södra-pub och vad Noice-basisten Peo Thyrén ville när han ringde.

Till att börja med, hur blev du Södrait?

- Mitt intresse för Södra kom igång ganska sent. Det var först när Olle Nordin värvades (inför säsongen 2003) och man märkte att det fanns en vilja i klubben att komma tillbaka till elitfotbollen igen.  

- Jag anslöt till ståplats under säsongen 2006, året vi gick upp i Superettan. Min första bortamatch var mot Norrköping och det var riktigt häftigt! Helt plötsligt var man på en  arena med över 6 500 åskådare, och vi hade fyra fulla bussar med oss från Jönköping. Det var nog först då jag blev supporter på riktigt.

Du är en viktig del i Green Machine idag. Vad gör du för något?

- Till att börja med så var jag inte med och startade GM. Jag började som bollplank, och föreslog att vi skulle skapa en tajt grupp med folk i olika åldrar så vi kunde nå ut till alla snabbt. 

- Idag är det jag och några till, bland annat Mattias Jergell, som roddar inför bortamatcherna (jag träffar några dagar inför mötet med Falkenberg). Vi marknadsför resorna, i det här fallet är det en pubresa så vi bokar pub och ligger på folk att de ska anmäla sig så vi vet hur många bussar vi ska ha.

- Det gäller att presentera det vi gör på ett vettigt sätt och idag är det via sociala medier. Det är den enda kanalen vi har förutom tjötet på läktaren, nu när vi inte har någon pub längre.

Fredrik berättar om saknaden av en fast punkt för supportrarna. Tidigare samlades Södraiter på Palermo, som senare blev Söderhörnan (i hörnet av Torpagatan och Klostergatan). Efter det var det Tweed's Inn på Söder som alla gick till under många år.

- Till Tweed's kunde man gå en torsdag och det satt Södraiter där. Det var verkligen vårt ställe.

20240527 190515507 Ios Stor

Hur är läget för GM just nu?

- Det är fantastiskt, det är mycket folk som vill vara med i klacken nu. Men så har det inte alltid varit - ett tag låg föreningen vilande till och med. 

- Jag minns en match i superettan för många år sen, jag tror vi mötte Falkenberg. Vi satt några stycken på Söderhörnan innan och när vi kom upp till Vallen var det runt 900 åskådare där. Vi var en fem man stark klack under hela den matchen. Det var flera som sa “nu skiter vi i det här” efter det, och jag var nästan beredd att ge upp jag med.

- Fast jag trodde ändå att det skulle vända, jag vet inte vad jag fick det ifrån. Men jag sa till de andra: "Tänk den dagen det vänder, då det är en fullsmockad ståplats här!" Det brukar jag påminna folk om ibland, nu när engagemanget är så stort igen.

- Det är helt fantastiskt att vara en del av Green Machine! Upplevelserna, stämningen, gemenskapen. Jag lägger ner mycket tid och energi, men jag får så otroligt mycket tillbaka. Jag har träffat massa underbara människor som jag inte skulle lärt känna annars och som jag är vän med idag. 

Fredrik påpekar också att det finns även andra grupperingar på ståplatsläktaren förutom Green Machine som Gröna gatan, Chaos Crew och Gröna gojjer m.fl.

Lovesmedia Jsödra Ifkvärnamo 200824 50 (1)

Du är medkompositör till ingångsmarschen, Kungarna af Stan, som ditt band nolltresex gjorde. Hur började ni?

- nolltresex bildades i slutet av 1999. Det var en kompis som flyttade hem från Norge, och brorsan (Dennis) var ledig. Så vi repade för skoj skull och spelade på lite fester.

- Brytpunkten kom under vår första spelning utanför stan, på ett studentgig i Lund i början av 2000-talet. Vi skulle spela på en innergård - klockan tre på eftermiddagen! När vi kom dit var det inte en människa där. Men när portarna öppnades kom det 1400 personer på fem minuter. Det var verkligen vårt break. Det var då vi insåg att det här måste vi göra, om och om igen! 

Hur kom det sig att ni skrev Kungarna af stan?

- Vi gick på Södras matcher, tyckte att det behövdes nånting och började diskutera om inte vi skulle göra en låt. Men då många idrottslåtar är sjukt misslyckade insåg vi att den behövde bli tillräckligt bra, annars skulle vi strunta i det.

- Vi skrev Kungarna af Stan ihop, jammade fram den och gjorde om texten typ 8000 gånger. Sedan spelades vi in (den rockiga versionen) i en liten studio i Bråneryd. Man var tvungen att gå igenom ett potatislager för att komma dit, minns Fredrik och skrattar. Men vi hade en skön producent som trodde på vår idé och som peppade oss.

Hur kom den lugna versionen till?

- Ingångshymnen kom till på uppstuds. I samband med att vi skulle lägga på sången på den rockiga versionen, pratade jag med producenten om att vi skulle vilja göra en lugnare version också.

- Vi hade inte råd med det egentligen, men jag kom överens med producenten om att han skulle sy ihop något med piano och stråkar, så kunde vi lägga på sång på båda versionerna vid samma tillfälle. Och så blev det.

Hur blev låten ingångsmarsch?

- Vi spelade upp låten för Södra, bland annat för Micke Andersson och Sebastian Lagrell som godkände den från klubbens sida. Sedan samlade vi supportrarna på Söderhörnan och körde låten live och alla gillade den. 

- När singeln var klar skickade vi ut pressmeddelande och hade Fidde (Fendrich) med oss i studion, Det var galet, skrattar Fredrik. Hade det varit idag, så hade jag inte vågat göra det. Jag var så naiv på den här tiden, trodde att vi skulle erövra landet.

 

151101 DS Webb 0022 151101 DS Webb 0104

Körde ni Kungarna af Stan när ni var ute och spelade?

- Det tog ett tag innan vi vågade spela den ute. Alla är ju inte Södraiter direkt. Men folk stod och skrek efter den så det är klart vi spelade låten då.

- Det hände faktiskt att det kom fram folk i andra städer och frågat efter den också. Som i Borlänge, mitt i Brage-land, var det en som skrek: "Kör Kungarna af Stan". Så det gjorde vi!

- En rolig anekdot är att Peo Thyrén, basisten i Noice, hörde av sig för några år sedan. Han höll på att utveckla en app där alla elitfotbollsklubbars ingångsmarscher skulle vara med och frågade om han kunde ta med låten. Jag ringde till de andra i bandet och de sa okej. Men jag tror aldrig det blev något av den appen.

Jag har hört att ni ger all royalties går till Södra?

- Det stämmer. Jag fattar inte att vi inte gjorde det från början! Det blir inga mängder naturligtvis, men det som kommer in swischar jag till Södra. Fast vi kan ju inte köpa några spelare för det om man säger så.

- Den lugna versionen av Kungarna af Stan finns inte på Spotify, förklarar Fredrik när jag undrar varför det bara är den rockiga som ligger där.
- Jag vet inte hur man gör när man laddar upp låtar dit. Så kan någon hjälpa mig det så vore det bra, fyller han i och ler.

151101 DS Webb 0004 151101 DS Webb 0009

Ni hann även med att spela i några Södra-sammanhang?

- Ja, vi spelade på 90-årsjubileet på Högskolan och sedan utanför Stora hotellet när Södra gick upp till allsvenskan, 2015. Det var massa folk då, och fantastiskt roligt! Jimmy Thelin var uppe på scenen bland annat.

- Det sprang förbi så fort bara, det var så snabba puckar. 

2020 meddelade nolltresex att de upphörde som band. Jag frågar Fredrik om de kan tänka sig att återförenas för en kväll om Södra går upp till allsvenskan igen?

- Haha, det vet jag inte. Jag lovade Leffe Minuten att vi skulle spela på 100-årsjubileet i ett svagt ögonblick, men så blev det aldrig. 

Om vi går tillbaka till dig som supporter, hur tar du en förlust?

- Det är mycket värre att ta en förlust när man inte har varit på matchen själv. När man inte bidragit på läktaren. 

- Men när man är på plats och vi har förlorat är det tungt. Man snackar med folk som är kvar på läktaren, man går hem och det är jobbigt - speciellt när det börjar bli mörkt och kallt. Men redan dagen efter börjar tankarna på nästa match. Vad ska vi skriva nu för att peppa igång folk om det varit en förlust? Och hur bedrövligt det än kan kännas tänker i alla fall jag att: Jag tror fan att vi kan ta tre poäng i nästa match! 

- Och det är charmen med supporterskapet.

Vi avslutar intervjun med att gå till läktaren där GM står för att ta bilderna till intervjun. När vi är där berättar Fredrik att det var han som drev igenom att det skulle gjutas in en Green Machine-halsduk i fundamentet. En riktigt häftig detalj som många nog inte känner till!

Betong

***

nolltresex slutade spela 2020. Bandet bestod av bröderna Fredrik och Dennis Uddén, båda på sång och gitarr. Kim Karlsson, trummor samt Stefan Fredriksson på bas och sång. Den senare ersatte av Niclas Karlsson.

***

Lyssna på nolltresex:

Kungarna af Stan - på Spotify (Så stöttar du klubben samtidigt)

Ingångsmarschen - på Youtube

Fler nyheter

Till alla nyheter