Shotbyoscar Jonoping Sodra If Falkenbergs Ff 10

Information från styrelsen

2024-10-11

Vid medlemsmötet i september lämnade styrelsen information om föreningens ekonomi och övriga verksamhet. Nedan följer en sammanfattning kring det ekonomiska nuläget och arbetet framöver.

Prognosen för 2024 visar på ett underskott på ca 1,4 miljoner kr (jmf, med ett budgeterat plusresultat om 187 tkr). Avvikelsen mot budgeterat resultat förklaras främst av en avvikelse på intäktssidan avseende marknads- och publikintäkter. Den analys som görs kring nämnda avvikelse är bl.a. att omgivningens investering i föreningen förutsätter ett långsiktigt, väl avvägt och systematiskt arbete där tilltro till och förtroende för alla delar av föreningen och dess verksamhet är och kommer att vara väsentligt för att nå minst förväntade marknadsintäkter under kommande år.  

Det prognosticerade minusresultatet för innevarande år tillsammans med föreningens ekonomiska förutsättningar i övrigt innebär att dess nuvarande ekonomiska situation och likviditet är ansträngd. Det kommer därför fortsatt krävas ett aktivt och strukturerat arbete från styrelse och övriga delar av föreningen för att komma till rätta med de utmaningar föreningen har. Styrelsen har utifrån detta sedan sommaren återupptagit och intensifierat det arbete som initierades under våren 2023 och som bl.a. inneburit märkbara kostnadsreduceringar och att föreningen idag har en god kostnadskontroll.

Det arbetet måste fortgå samtidigt som ytterligare kostnadsreduceringar så långt som möjligt bör ske utan att föreningen därigenom går miste om framtida intäkter av mer betydande slag och den återhämtningseffekt de kan ge.

Utöver kostnadsrestriktivitet behöver föreningen därför nu också särskilt fokusera på intäktsdrivande åtgärder med väsentlig positiv påverkan på föreningens ekonomi. Dessa åtgärder måste ha till syfte att, till att börja med, säkerställa föreningens likviditet men också att i det längre perspektivet ge förutsättningar för en ekonomisk omstart för föreningen. Följande utgör en sammanfattning av de relaterade aktiviteter styrelsen nu arbetar särskilt med: 

  • Omstrukturering på marknadssidan
    • I detta ingår en översyn av paketering och leverans till våra partners. 
    • Föreningen kommer inom kort också påbörja rekryteringen av en ny marknadsansvarig för att utveckla och driva det ovanstående arbetet vidare.  
    • Med syfte att långsiktigt öka föreningens marknadsintäkter arbetar styrelsen också med särskilt fokus på att bygga det förtroende och den tydlighet kring föreningens framtida verksamhet som krävs för omgivningens investering i den. 
  • Externt kapitaltillskott genom investering i föreningens framtida verksamhet. 
  • En tydligare riktning mot att vara en talangrekryterande och –utvecklande förening.  
    • Ett relaterat arbete med mål, rutiner och strategier som ska genomsyra hela föreningens verksamhet, utifrån detta, är pågående.  
  • En förbättrad ekonomisk utväxling av de byggnader och anläggningar föreningen äger och/eller nyttjar.  
    • Det utredande arbetet har pågått sedan våren innevarande år och påbörjat genomförande förväntas ske under första halvan av 2025.  
  • Cupverksamhet med tillhörande försäljning av namnrättigheter.  
    • Utöver Jönköpings fördelaktiga geografiska läge bedöms föreningen ha goda förutsättningar för värdskap och organisering av en mer omfattande cupverksamhet. 
    • Styrelsen har genom beslut fastställt ramarna för den nya cupverksamheten, vilken har planerad start i augusti 2025. 
    • Föreningen har tillsatt extern stödfunktion som tillsammans med klubbchef Oscar Carlson kommer att verkställa cupverksamheten i enlighet med styrelsens beslut.  

Föreningen kommer därutöver under hösten genomföra flera mer kortsiktiga aktiviteter där du som supporter och medlem kommer kunna stötta föreningen.  

Vi upplever ett fantastiskt stöd och engagemang för föreningen från dess medlemmar och andra som står föreningen nära, vilket får oss att känna tillförsikt inför det fortsatta arbetet.  Med gemensamma krafter, hårt arbete och kloka beslut kan vi tillsammans skapa en trygg, välmående och framgångsrik förening.  

Framåt Södra.  

Styrelsen i Jönköpings Södra IF 

Fler nyheter

Till alla nyheter